Česká pivní pečeť putuje do Jihlavy

Tábor - Pivovar a sodovkárna Jihlava si odvezla vítězství ve dvou hlavních kategoriích z Reprezentačních slavností piva v Táboře, jejichž tradiční součástí je degustační soutěž o Českou pivní pečeť. Jihlavské pivo uspělo u odborné poroty v kategoriích světlé výčepní a světlý ležák.

Pivních slavností se letos zúčastnilo devětačtyřicet domácích i zahraničních pivovarů a porota posuzovala celkem 202 vzorků. Alois Srb z pořadatelské firmy Rival uvedl, že mezi tmavými výčepními pivy byl nejlepší Samson z Budějovického měšťanského pivovaru. V kategorii tmavý ležák zvítězil Staropramen, jenž uspěl také mezi prémiovými světlými ležáky. Českou pivní pečeť získal rovněž humpolecký Bernard, který do Tábora přivezl nejlepší tmavý speciál.

 

Pivovar Náchod si z letošní nejvýznamnější přehlídky českých pivovarů odváží prvenství v kategorii piv se sníženým obsahem cukru, Starobrno uspělo mezi světlými speciály a Budějovický měšťanský pivovar zvítězil v soutěži nealkoholických piv. Letošní novinkou

bylo hodnocení piv z minipivovarů, v němž porotě nejvíc chutnalo světlé pivo z Pivovarského dvora Dražíč a tmavé pivo z Pivovarské bašty Vrchlabí.

 

Zatímco loni na nestrannost poroty dohlížela největší světová kontrolní a certifikační firma SGS, letos se tohoto úkolu ujala společnost Inspekta. Stejně jako v minulých letech se degustací nezúčastnil Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar.

 

Loni se v Táboře potkali reprezentanti sedmačtyřiceti pivovarů a v hlavních kategoriích uspěl se světlým ležákem jihočeský Protivín se světlým výčepním pivem sklidili ovace pivovarníci z východočeské Poličky. Ti přivezli do Tábora desítku pojmenovanou Hradební.