Česká národní banka nečekaně silně snížila úrokové sazby

- Bankovní rada České národní banky snížila na svém dnešním odpoledním zasedání klíčové úrokové sazby. Centrální banku k tomuto kroku přinutila nízká míra inflace a špatné výsledky české ekonomiky. Změnu sice ekonomové očekávali, ne však tak velkou. Koruna v závěru obchodování propadla na 38,06 Kč za euro.

Nízká míra inflace, kterou oznámil tento týden Český statistický úřad spolu s nejčerstvějšími údaji o propadu průmyslové výroby v lednu o jedenáct procent a stavební výroby dokonce o dvacet procent, byly pádnými argumenty pro snížení všech klíčových úrokových sazeb. Diskontní sazbu, za kterou centrální banka půjčuje peníze ostatním bankám, snížila bankovní rada ze sedmi a půl procenta na šest procent. Lombardní sazba byla snížena z dvanácti a půl procent na rovných deset, repo sazba poklesla z osmi na sedm a půl procenta.

Tento krok umožní komerčním bankám, aby snížily úrokové míry, za které půjčují své peníze firmám. Firmám by to pak mělo umožnit levněji financovat svou výrobu, zlevnit své výrobky a rozšířit produkci. Na druhou stranu, komerční banky a spořitelny sníží také úrokové sazby u vkladů a spořitelních knížek, které u nich mají domácnosti a firmy.

Česká měna reagovala na změny úrokových sazeb propadem o třicet haléřů na 38,06 Kč za euro, což odpovídá jedné marce za 19,44 Kč, jeden dolar se obchodoval za 35,15 Kč.