Češi se zadlužují pomaleji. Ilustrační foto

Češi se zadlužují pomaleji. Ilustrační foto | foto: David Votruba, iDNES.cz

Češi už dluží téměř půl bilionu

  • 9
Češi se dál zadlužují, podle posledních údajů České národní banky je ale tempo pomalejší než dříve. Na konci června Češi dohromady dlužili téměř půl bilionu korun. Jen za samotný červen společně zvedli svůj dluh u bank a dalších finančních institucí o 12 miliard korun.

"V době svého vrcholu v únoru dosahovalo tempo růstu úvěrů domácností meziročně 33,4 procenta. Od té době tempo každoměsíčně klesá až na 32 procent v červnu. Tento pokles je nicméně především výsledkem loňské zvyšující se základny a neznamená, že by domácnosti měnily svůj postoj k zadlužování," říká Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Letos v polovině roku domácnosti celkem dlužily 468,6 miliardy korun, o rok dřív to bylo  necelých 355 miliard. Podle Sobíška se dá čekat, že zadlužení  bude růst dál, nebude se ale už zvyšovat exponenciálním tempem jako dosud.

České rodiny na druhou stranu ale peníze také ukládaly. Jednodenní vklady domácností se během června zvýšily o šest miliard na více než 508,3 miliardy korun. Vzrostly i vklady domácností s výpovědní lhůtou, a to o 3,4 miliardy na 228,2 miliardy korun.

Podle zprávy Českého statistického úřadu Češi ale na druhé straně hodlají i více spořit (více zde). Jednodenní vklady domácností se během června zvýšily o šest miliard na více než 508,3 miliardy korun. Vzrostly i vklady domácností s výpovědní lhůtou, a to o 3,4 miliardy na 228,2 miliardy korun.

, ,