Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi tankují nejdražší naftu v regionu, za benzin platí víc jen v Německu

  • 219
Čechy vyjde cestování autem dráž než řidiče v sousedních zemích. Alespoň pokud živí svá auta naftou. Ale i benzin je v Česku ve srovnání s ostatními zeměmi dražší, výjimkou je jen Německo. Vyplývá to z údajů zveřejněných Německým autoklubem (ADAC).

Nejlevnější tankování poskytuje řidičům Polsko. Litr nafty stojí u pump v průměru 27,12 koruny a za litr benzinu platí lidé 29,17 Kč.

V Česku přijde litr Naturalu 95 řidiče na 31,47 koruny za litr. Naftu tankují motoristé za 30,49 koruny, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Pokud by tuzemští motoristé vyjeli na Slovensko, čeká je tam benzin levnější téměř o 15 haléřů. Nafta je na cenících tamějších čerpacích stanic nižší téměř o tři a půl koruny.

Dražší benzin má jen Německo

Levnější tankování čeká české řidiče také v Rakousku a kdo plní nádrž svého auta naftou, vyjde ho levněji i Německo. Jen benzin stojí v Německu víc, za litr tam řidiči nechají více než tři koruny navíc oproti tuzemsku.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu vzrostly poprvé od začátku letních prázdnin. Podle odborníků s tím souvisí především růst ceny ropy a pokles kurzu koruny vůči dolaru.

Podle analytika Jana Lenera ze společnosti Broker Consulting se však motoristé v Česku dramatického zdražení obávat nemusejí. "Rostoucí ceny lze považovat pouze za krátkodobou záležitost. Z dlouhodobého pohledu je směr vývoje cen benzinu a nafty klesající," dodal.

Ceny pohonných hmot (v Kč)

Země Natural 95 Nafta
Česká republika 31,47 30,49
Polsko 29,17 27,12
Slovensko 31,33 27,99
Rakousko 30,39 28,73
Německo 34,86 30,19
Zdroj: ADAC, ČSÚ, Poznámka: Přepočteno aktuálním kurzem koruny vůči místním měnám

,