peníze, ilustrace

peníze, ilustrace | foto: MF DNES

Češi se zadlužují hlavně kvůli bydlení

  • 1
České domácnosti pokračují v zadlužování. Ke konci května už bankám dlužily přes 259 miliard korun. Jen během května se zadlužení zvedlo o 6,6 miliardy. Mezi hlavní tahouny růstu dluhů počítají ekonomové především úvěry ze stavebního spoření a hypotéky.

„Růst dluhu se týká především bydlení, což je jednoznačně pozitivní jev. Lidé se totiž stále více starají o bydlení sami, tedy bez přímé pomoci státu,“ řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokud by se souhrnný údaj přepočítal na jednoho obyvatele, dlužil by každý Čech včetně kojenců zhruba 25 900 korun. Podle odborníků je pro domácnost bezpečné měsíčně splácet částku do výše pětiny příjmu.

I když zadlužení domácností rychle narůstá, stále je proti úrovni obvyklé v západních státech nízké.

„V porovnání s vyspělými zeměmi je nicméně dluh českých domácností stále nízký. V poměru k hrubému disponibilnímu důchodu dosahuje zhruba 22 procent, zatímco v EU je to kolem 70 procent,“ řekl nedávno MF DNES ekonom Patria Online David Marek.

Podle statistik ČNB ale zatím vklady domácností výši dluhů několikanásobně převyšují - ke konci května souhrn všech vkladů domácností přesáhl jeden bilion korun.

Vývoj zadluženosti českých domácností (v miliardách korun za poslední měsíce).