Češi dluží bankám už čtvrt bilionu

  • 42
Lidé si po zimě začali opět hojně půjčovat u bank a stavebních spořitelen. Na konci dubna jim dlužili 252 miliard korun, což je o šest miliard víc než v březnu. V dubnu, kdy se oteplilo a začalo se víc stavět, si lidé začali půjčovat na koupi bytů častěji než během prvních měsíců.

Pro peníze do banky přišlo i více podniků, jejich úvěry vzrostly proti březnu o 11 miliard, na 558 miliard korun, jak zveřejnila Česká národní banka.

"Zvyšující se zadluženost domácností podporuje spotřebu, a tím růst celé ekonomiky," řekl analytik Pavel Sobíšek z banky HVB. Útraty domácností táhly ekonomiku už vloni.

S dluhy přijdou exekuce
Když se čísla přepočtou, pak každý obyvatel Česka dluží bankám a stavebním spořitelnám 25 tisíc a průměrná domácnost 62 tisíc korun.

V tomto výčtu přitom nejsou peníze, které si lidé půjčili jinde než v bankách a stavebních spořitelnách. Vloni si lidé například od splátkových prodejců půjčili téměř 18 miliard korun. Letos se čeká jejich další růst.

I když vyšší útrata pomáhá ekonomice, je dobré se mít na pozoru. S rostoucím zadlužováním totiž poroste i počet lidí, kteří nebudou mít na zaplacení. Podle odborníků je pro domácnost bezpečné měsíčně splácet částku do výše pětiny příjmu.

Už vloni se počet soudních exekucí ztrojnásobil na 132 tisíc případů. Přestože šlo hlavně o vymáhání starších dluhů firem, pokut nebo telefonních poplatků, přibylo těch, kteří neplatili půjčky z kreditních karet.

V úvěrovém registru bank je přes sto tisíc případů těch, kteří mají se splátkami problémy. "Zatím jsme však nezaznamenali, že by se ve větší míře neplatily stavební úvěry a hypotéky. To je otázkou dvou tří let, až si lidé uvědomí, že nemohou splácet," uvedl Juraj Podkonický, prezident Exekutorské komory.

Úvěry se přibližujeme Západu
Podle ekonoma Marka Davida z Patria Online je růst úvěrů prvkem přibližování se k životnímu stylu v západních zemích. "V porovnání s vyspělými zeměmi je nicméně dluh českých domácností stále nízký. V poměru k hrubému disponibilnímu důchodu dosahuje zhruba 22 procent, zatímco v EU je to kolem 70 procent," řekl.

Úspory domácností dluhy zatím několikrát převyšují. Na účtech v bankách a stavebních spořitelnách měli lidé na konci dubna uloženo kolem 924 miliard korun.

reklama