Češi budou moci v Británii pracovat

  • 8
Britská vláda odolala tlaku bulvárního tisku a rozhodla se otevřít svůj trh i novým členům Evropské unie. Možnost volně pracovat v rámci Evropské unie tak zůstává kromě Británie ještě v Irsku. Všechny ostatní země se nakonec rozhodly svůj trh aspoň dočasně nebo částečně nováčkům uzavřít.

Británie chce pouze více kontrolovat příspěvky nezaměstnanosti, aby nedocházelo k jejich zneužívání.

"Po dva roky a možná déle budeme požadovat, aby se lidé z nových členských zemí dokázali postarat sami o sebe," řekl ministr vnitra David Blunkett v britském parlamentu.

"Pokud toho nebudou schopni, ztratí právo pobytu a budou se muset vrátit do své země." Zájemci o práci ve Velké Británii se budou muset zaregistrovat do měsíce, aby si britská vláda mohla zjišťovat počty. Jinak nebudou muset podstupovat komplikované procedury k získání pracovního povolení.

Británie si mohla dovolit otevřít se novým zájemcům o práci, protože má v rámci EU nízkou nezaměstnanost a její ekonomice se daří lépe než většině ostatních členů. "Žádný příliv, jakého se někteří obávali, zatím nenastal," uvedl Jonathan Allen, mluvčí ministra zahraničních věcí Jacka Strawa.

"Navíc nám chybějí lidé určitých profesí a je lepší, aby pracovali legálně než nelegálně." Ostrovní země navíc novou pracovní sílu potřebuje, mluví se o více než půl milionu volných pracovních míst. Jen samo Skotsko jich podle pondělního vydání listu The Scotsman hledá 635 tisíc.

Východoevropané však bojují dál za možnost v unii volně pracovat. Otázku volného pohybu osob včera znovu otevřeli někteří ministři zahraničí včetně Cyrila Svobody na jednání rady ministrů zahraničních věcí v Bruselu. "Je to otázka naší rovnosti v Evropské unii. K výzvě se připojilo také Slovensko," řekl Svoboda.

Některé členské země Evropské unie by mohly změnit názor, pokud uznají argument, že příliv pracovních sil z východní Evropy - jestli k němu vůbec dojde - by mohl Evropě pomoci zlepšit výkonnost ekonomiky, která zaostává za Spojenými státy. Nejspíš nelze očekávat obrat Nizozemska, ale spekuluje se o zmírnění postoje Itálie i dalších jižních zemí.