Ve sporu jde o pohonné hmoty, které podle obžaloby drží neprávem státní Čepro. Firma to odmítá s tím, že jde o podvod. Ilustrační foto.

Ve sporu jde o pohonné hmoty, které podle obžaloby drží neprávem státní Čepro. Firma to odmítá s tím, že jde o podvod. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čepro nemusí platit pohledávku 348 milionů, rozhodl soud

  • 2
Státní podnik Čepro nemusí platit pohledávku firmy M Port spojovanou s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Ta se v žalobě domáhá vydání pohonných hmot, které podle ní Čepro stále má, nebo zaplacení pohledávky ve výši 348 milionů. Čepro tvrdí, že je pohledávka fiktivní a že jde o podvod.

Rozhodnutí je nepravomocné. Městský soud sice již jednou rozhodl, že Čepro musí peníze zaplatit, Ústavní soud mu však v roce 2008 případ vrátil.

Spor má kořeny v roce 1996. Čepro tehdy podle Benešové převzalo k uskladnění pohonné hmoty firmy Bena, která je předtím ve čtyřech dodávkách nakoupila od slovenského Slovnaftu. Bena pak podle správkyně konkurzní podstaty zásoby prodala společnosti Tukový průmysl Ostrava.

Pohledávka putovala přes tři firmy

Podle firem, které si peníze postupně nárokovaly, Čepro pohonné hmoty nezaevidovalo a nevydalo, a tak způsobilo majiteli velkou škodu. Tukový průmysl Ostrava v roce 2002 prodal údajné vlastnické právo k zásobám firmě Saffron Trading Consultants se sídlem na Kypru, která o tři týdny později převedla pohledávku na společnost M Port.

Čepro tvrzení žaloby odmítá s tím, že nárok je fiktivní. Právní zástupce státního podniku Jaromír Císař před soudem uvedl, že palivo od Beny prokazatelně nakoupilo samo Čepro, zaevidovalo jej do svých skladových zásob a zaplatilo za něj. Bena ale podle podniku při prodeji neodvedla spotřební daň ani DPH, a zinscenovala fiktivní prodej stejných pohonných hmot firmě Tukový průmysl Ostrava, čímž prý účetně zakryla daňové úniky.

Podle Čepra spor souvisí s případem, v rámci něhož údajně chtěla skupina lidí ze státního podniku podvodně vylákat peníze. Jedním z podezřelých v kauze, kterou se už několik let zabývá policie, je i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.

,