V českých obchodech výrazně zdražila zelenina, může za to španělská bouřka

  • 186
Východním pobřežím Španělska se minulý týden přehnala bouřka Glorie. Vyžádala si třináct obětí a nechala za sebou milionové škody v zemědělství. Důsledky pocítili i čeští zákazníci, výrazně totiž vzrostly ceny zeleniny.

Valencijské sdružení zemědělských producentů (AVA-ASAJA) odhaduje celkovou škodu na zemědělském průmyslu na 70 milionů eur (asi 1,77 miliardy korun). Bouřka zasáhla hlavně oblasti okolo měst Valencie a Murcia a právě region Murcii je jedním z hlavních dodavatelů zeleniny na evropský trh.

Ze Španělska pochází mimo jiné asi čtvrtina celkové evropské produkce salátových okurek. Místní farmáři počítají se zpožděním sklizně, zaplavená pole totiž znemožňují jakoukoli práci. Úrodu z některých polí bouře kompletně spláchla a farmáři na nich čelí až stoprocentní ztrátě produkce. Podle webu Freshfruitportal bouřka zasáhla sedm tisíc hektarů záhonů se zeleninou.

ASA-ASAJA mluví o bouřce Gloria jako o jedné z těch klimatických událostí, které mají obrovský dopad na citrusové plody, sezonní zeleninu a zemědělskou infrastrukturu. Vydatné deště, silné poryvy větru a dokonce i sníh zasáhly hlavně citrusové sady plné nesklizených plodů. Nyní je ale velká část budoucí úrody popadaná, web Freshfruitportal mluví až o 123 tisících tun opadaného ovoce.

Extrémní počasí ve Španělsku už stihlo zasáhnout i český trh se zeleninou. Okurky hadovky zdražily až na pětatřicet korun. Cenový skok zaznamenaly i papriky a hlávkový salát.

„Úroda byla na mnoha místech zničena, týká se to kromě okurek i například cuket nebo lilku. Zvýšení cen se pravděpodobně nedokáže vyhnout žádný český prodejce, na druhou stranu budeme dělat maximum a očekáváme mírné zlepšení už za pár dní a v příštím týdnu pokles cen v řádu jednotek procent,“ říká obchodní ředitel Košík.cz Jiří Kaleta.

Předseda Unie zelinářů Petr Hanka připomíná, že zelenina zdražuje dlouhodobě. Kvůli situaci ve Španělsku podle něj mohou zdražit například rajčata a papriky. „U zeleniny, která se pěstuje v tuzemsku, je však situace stabilní,“ uklidňuje Hanka.