Ropa, těžba, Rusko

Ropa, těžba, Rusko | foto: Profimedia.cz

Ceny ropy stouply na nové rekordy

  • 29
Ceny ropy se dnes vyšplhaly na nové rekordy. Cena americké ropy vystoupila na 100,10 USD za barel a vůči pondělnímu závěru si připsala více než čtyři dolary. Na rekordu se ocitla i londýnská ropa Brent, která vzrostla na 98,51 USD za barel, tady asi 159 litrů suroviny.

Ceny ženou vzhůru obavy o dostatek dodávek na trh, protože ropný kartel OPEC naznačil, že neplánuje zvýšit těžbu, napsala agentura Reuters.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude rozhodovat o výši těžby 5. března. Podle kartelu je nyní na světovém trhu ropy dost, a proto nepředpokládá, že by zvyšoval těžbu. Dokonce by ji mohl ještě snížit.

Oba druhy ropy tak dnes zvýšily dosud rekordní ceny, kterých dosáhly 3. ledna. Americká ropa tehdy překročila magickou stodolarovou hranici o pět centů, brent se prodával za 98, 29 dolaru. - více zde

Dnešní růst cen navazuje na vzestup z předchozích čtyř obchodních dnů. Podle analytiků zájem o ropu mezi investory vyvolává také pokles dolaru, napětí mezi Spojenými státy a Venezuelou a požár rafinerie v Texasu, která zpracovává 67 tisíc barelů ropy denně.

,