Ceny klesly podruhé za sebou

  • 2
Letošní únor byl stejně jako leden levnější než jeho loňský jmenovec. Spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,4 procenta, což je stejná míra deflace jako v lednu. Oproti loňsku zlevnily potraviny, nealkoholické nápoje a oděvy, ale také zemní plyn a elektřina.

"Naopak nejrychlejší růst zaznamenaly ceny za zdraví, především u lázeňských pobytů, léků a ambulantní péče, a vzdělávání, kde rostly zhruba rovnoměrně poplatky na všech úrovních vzdělávacích služeb," uvedl Český statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání ledna a února zdražila hlavně doprava s ohledem na růst cen pohonných hmot. Celkově se meziměsíčně ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Dražší bylo ve spotřebitelském koši i bydlení, kde se mírně zvýšily ceny vodného a stočného. Proti tomu ale stále výrazně stále výrazně působí zlevňování obuvi a oděvů i potravin.

Dlouhotrvající deflace vnímají ekonomové jako neblahý jev, který mění spotřební chování, způsobuje odbytové problémy firmám, což může zvýšit nezaměstnanost.

Analytici se ale shodují, že v Česku tak daleko zlevňování nedojde.

"Struktura cenových pohybů by měla rozptýlit obavy, že bude deflace všeobecným a dlouhodobým jevem, který by podvazoval spotřebu a tím ekonomický růst," říká Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Dodává, že nebýt odložených deregulací (zejména u bydlení) a klesajících cen potravin, stoupla cena spotřebního koše meziročně o 1,5 procenta.

"Z deflace ekonomika vystoupí až ve druhém čtvrtletí," míní Miroslav Brabec u Raiffeisenbank a shoduje se tak s většinou oslovených ekonomů. Očekává, že centrální banka kvůli tomu ještě na konci dubna sníží úroky o čtvrt procenta.

"Vysoké ceny ropy, stabilizace cen potravin a v neposlední radě zdražení plynu pomůže inflaci vrátit se v dubnu do černých čísel," uvedla Helena Horská z České spořitelny.

Oživení inflace bude podle ní postupné, pokud nedojde ke zvýšení spotřebních daní u cigaret a lihovin. Příslušný zákon ale poslanci minulý týden zamítli.