Ceny 2018: Zdraží bydlení, elektřina i benzin, zlevní dovolené u moře

  • 113
Pokud plánujete letní dovolenou už nyní, máme pro vás dobrou zprávu. Pobyt u moře v příštím roce podle odhadů průměrně zlevní až o 1 200 korun na osobu. Život doma se však opět prodraží. Nahoru půjdou ceny bydlení, dopravy a možná i potravin. Vyšší životní náklady ale vykompenzuje nárůst mezd.

Průvodce cenami Inflaci vyváží mzdy

Ilustrační snímek

Češi si letos po pěti letech začali zvykat na rychlý růst mezd. Výrazně šly nahoru ceny potravin a bydlení. I tak se mají obyvatelé České republiky nejlépe za deset let.

Podle ekonomů oslovených MF DNES, ale i podle odhadů ČNB ceny v roce 2018 porostou zhruba jako letos, tedy o 2,5 procenta. Zdražování je nutnou úlitbou v čase silně rostoucí ekonomiky a mezd, které ve srovnání s průměrem Evropské unie akcelerují trojnásobným tempem.

V následujícím přehledu se můžete podívat, jakým směrem se pravděpodobně vydají ceny potravin, stravování, bydlení a hypoték, dopravy nebo energií a také dovolených.

Bydlení Zdraží byty i hypotéky

Vizualizace projektu Rezidence park Kavčí hory, který má vyrůst na Pankráci.

Kdo chce bydlet ve vlastním, připlatí si. Letošní matematika se přenese i do dalšího roku. ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a hypotéky zdraží. Už letos ceny rychle rostly a v některých lokalitách přesáhly možnosti běžných lidí. Podle společnosti Deloitte nové byty v ČR ke konci října meziročně zdražily o 15 procent. Hlad po vlastním bydlení však neustane.

Poptávku zatím nezkrotilo letošní dvojnásobné zvýšení úrokových sazeb ČNB z nuly na 0,5 procenta. V příštím roce bankéři mohou krok zopakovat až pětkrát. „Sazba hypoték záhy dosáhne tří procent,“ předvídá ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. V listopadu si Češi půjčovali za 2,15 procenta. „Lze očekávat růst cen bytů zhruba o dalších až 10 procent,“ odhadl developer Central Group.

Dovolená Levněji u moře

Bulharsko, Primorsko

V příští sezoně by měly zlevnit pobyty u moře. „Silnější koruna zlevní zájezdy především lidem ochotným zakoupit pobyt s předstihem,“ míní předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Dovolené zlevní odhadem o 5 až 7 procent. Důvodem jsou výhodnější cenové nabídky hoteliérů i silnější koruna po uvolnění pevného kurzu Českou národní bankou letos v dubnu.

Průměrná cena letecké dovolené letos podle Papeže dosáhne 17 tisíc korun. Lidé by tak mohli na zájezdu ušetřit až 1 200 korun. Zdražit však může Španělsko a Řecko, které si upevňují pověst bezpečných zemí. Nejpopulárnější leteckou destinací je a i v příštím roce zůstane Chorvatsko. Silně letos rostlo Bulharsko.

Doprava Řidiči pocítí zdražování ropy

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.

Doprava je třetí nejsilnější výdajovou položkou Čechů. Pohonné hmoty by měly v roce 2018 pomalu zdražovat. Předvídá to ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Odhaduje, že cena ropy poroste až k 70 dolarům za barel. Letos se surovina prodávala zhruba o dvacet dolarů levněji. 

Nárůst ceny na totemech tuzemských čerpacích stanic však nebude výrazný. Efekt dražší ropy přibrzdí silnější koruna, která se zřejmě dál zhodnotí díky velmi silné ekonomice. Ceny ropy ovlivnilo listopadové prodloužení těžebního limitu až do konce roku 2018 v rámci ropného kartelu OPEC. Rozhodnutí povede k dalšímu poklesu globálních zásob ropy. Nabídka na trhu se ztenčí o 1,8 milionu barelů denně. 

Potraviny Zahýbe máslo a spol. znovu nákupy?

Ilustrační snímek

Na ceny jídla mělo letos vliv několik mimořádných událostí. Smetana a máslo zdražily i kvůli vyšší globální poptávce ve světě, vejce v důsledku nedostatku spojenému s fipronilovou kauzou. Konec cukerných kvót od října se v cenách zatím příliš neprojevil. 

„Nedojde-li k novým kauzám, rok 2018 by měl být stabilnější i s ohledem na dobrou sklizeň obilovin,“ tvrdí ředitel pro programování a strategii Miroslav Koberna. 

Čeká spíš stagnaci cen, případně zlevnění másla a vajec. Názory se ale různí. Například analytička Raiffeisenbank Helena Horská čeká, že si Češi za košík jídla v příštím roce opět znovu připlatí. Potravinářské firmy letos zdražovaly i kvůli rostoucím nákladům na mzdy.

Energie Končí éra levnější elektřiny

Ilustrační snímek

V příštím roce po letech končí éra levnější elektřiny. Energetický regulační úřad zvýšil regulovanou složku ceny, která tvoří zhruba 60 procent celkové částky na fakturách. Domácnosti si připlatí stovky korun. Ti, kteří elektřinou zároveň topí, až tisíce korun. Důvodem jsou mimo jiné investice do rozvodové sítě i rostoucí ceny energií. 

Kromě cen regulované části někteří dodavatelé také zvyšují ceny silové elektřiny, která se tvoří na trhu. V některých případech tuto část zvyšují i o deset procent. Mírně může zdražit i plyn, kterým vytápí zhruba 1,5 milionu domácností. Regulovaná část ceny vzroste v průměru o 2,8 procenta, ale dopad do cen pro odběratele bude nižší, protože jen 30 procent ceny plynu ovlivňuje stát.

Voda Nejvíce si připlatí v Pardubickém kraji

Vodárenská věž na Novém Hradci Králové.

Z průzkumu MF DNES ve čtrnácti krajích vychází, že vodné a stočné v příštím roce zdraží v průměru o 1,6 procenta, tedy o téměř 1,40 koruny za kubík. Při roční spotřebě 40 m3 si proto ročně Češi za vodu připlatí 56 korun. V průměru ceny vodného a stočného stoupnou na 86,43 koruny. Jedině ve Zlínském kraji nepatrně voda zlevní. Ve Středočeském a Jihomoravském kraji se nezmění.

Nejvíce zdražení pocítí obyvatelé Pardubického a Karlovarského kraje. Sazba se zvýší o 6,1, resp. 4,3 procenta. Zatímco v prvním případě jsou už ceny nad republikovým průměrem, Karlovarský kraj se sazbou 78,90 koruny patří k nejlevnějším. Nejvíce za vodné a stočné platí obyvatelé Ústeckého a Libereckého kraje - téměř 99 korun za kubík.

Stravování Jídlo za stovku už v hospodě téměř nekoupíte

Svíčková na smetaně s brusinkami

Letošní vlna zdražování se přelila i do restaurací. Za stovku je obtížné se najíst už i v regionech. Podle statistiky stravenkové společnosti Ticket Restaurant z června Češi za oběd v restauraci zaplatili v průměru 108,20 koruny, tedy o 5,40 více než před rokem. 

Důvodem jsou vyšší ceny potravin. Hospodští však zvyšují ceny už od konce roku 2016, kdy je stát donutil přiznávat tržby formou EET. Podle premiéra Andreje Babiše šlo buď o podvodníky, nebo ty, kteří využili situace zavedení novinky ke zdražení. 

Stravování přispělo letos k inflaci nejvíce po potravinách a bydlení. V příštím roce by se to nemělo opakovat. Z inflace vypadne efekt jednorázového zvýšení cen v restauracích kvůli zavedení EET.

Inflace Češi letos ušetřili za oblečení a volání

Ilustrační snímek

Ceny se letos podle odhadů zvýší o 2,4 procenta, nejvíce za pět let. V příštím roce výrazná změna trendu nepřijde. Co to znamená pro spotřebitele? Potraviny mohou být nadále hlavním hybatelem inflace, na níž se letos podílely dvěma pětinami. 

Cenovým skokanem se stala zejména vejce (zdražila o 58 procent), máslo, mléčné výrobky. Celkově potraviny zdražily o pět procent. Další výrazný zásah do peněženek představovalo bydlení a rostoucí výdaje za stravování kvůli nákladům hospodských na elektronickou evidenci tržeb. 

Češi naopak letos ušetřili při nákupu oděvů, telefonů či při vytápění. Růst cen půjde ruku v ruce se mzdami. Češi mohou napřesrok na výplatnicích vidět ještě vyšší nárůst.