Bydlení v centru Prahy přitahuje Čechy i cizince.

Bydlení v centru Prahy přitahuje Čechy i cizince. | foto: Profimedia.cz

Cena bytů v centru Prahy rychle roste

  • 66
Ceny těch nejlepších bytů v Praze se v následujících letech prudce zvýší. Jak rychle, záleží jen na kupní síle lidí. Ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi však byty v Praze zatím patří mezi nejlevnější.

Ačkoliv si architektura a sloh městských domů nezadá s římským či vídeňským prostředím, byt v českém hlavním městě pořídí kupec až několikanásobně levněji.

"Ceny nemovitostí sice rok od roku stoupají, ale pořád platí, že například v Paříži je stejně kvalitní byt až pětinásobně dražší," řekl Milorad Miškovič z Real Estate Karlín Group. Neplatí to však o nejdražších apartmánech.

"Co se týče luxusních bytů, jejichž cena se pohybuje v desítkách milionů, do Evropy se přímo řítíme. Například v nejdražších pařížských čtvrtích kolem Invalidovny či Eiffelovky byste loni zaplatili v přepočtu 224 tisíc korun za metr čtvereční a v pražské Myšák Gallery ve Vodičkově ulici si nejdražší byt cení na 230 tisíc za metr. Vidíte, že se o žádném rozdílu nedá mluvit," předestírá Tomáš Duda z realitní společnosti Professionals.

Podle přehledu realitní kanceláře aaabyty.cz poskočily loni ceny pražských nemovitostí o devět procent. V centru se za posledních pět let zhruba zdvojnásobily.

"Dá se předpokládat, že cena v nejbližších letech strmě naroste. V centru dokonce enormně," řekl Jiří Pokorný, ředitel Satpo Development.

Ceny dál porostou, míní realitky
Pražské ceny jsou zajímavé oproti evropským také tím, jak široce se nůžky mezi průměrným a nadstandardním bydlením otevírají. "Když vezmete průměrnou cenu přes 40 tisíc za metr čtvereční, tak luxusní byt kolem 200 tisíc za metr je až pětinásobně vyšší. Takový rozdíl mezi průměrem a luxusem jinde není," dodává Tomáš Duda z realitní společnosti.

Do pěti let se dá podle odborníků očekávat v Praze další zvýšení cen luxusních bytů zhruba o polovinu, na více než 300 tisíc za metr čtvereční.

"Důvodem je omezená nabídka. V historickém centru už mnoho příležitostí stavět nové rezidenční budovy není. A co se týče rekonstrukcí, pokud nejde do obnovy celý dům, ztrácí o něj investor zájem. Klient totiž odmítne superluxusní byt, když k němu bude muset chodit přes zapáchající chodby plné odpadků,“ podotýká Jiří Pokorný ze Satpo Development.

Poptávku táhnou Češi i cizinci
I když mají o investici v centru pořád největší zájem Češi, z realitních katalogů si stále častěji vybírají klienti ze zahraničí. "Praha figuruje na pátém místě mezi nejatraktivnějšími destinacemi Evropy, do kterých chtějí kupci investovat. A tak to zřejmě budou cizinci, kdo vyšroubují cenu nemovitostí v centru," předpokládá Milorad Miškovič z Real Estate Karlín Group.

Počet lidí, kteří mají zájem o luxusní bydlení, stoupá a podle některých developerů poptávka dokonce převyšuje nabídku. Loni se luxusní bydlení podílelo jen čtyřmi procenty na celkové bytové výstavbě. "Očekáváme, že v následujících letech to může být až deset procent," dodal Miškovič.

Centrum města táhne především svou jedinečnou atmosférou, a to i na úkor pohodlí. Velmi často totiž developer nemůže klientovi nabídnout například parkovací stání. Cena za luxusní bydlení začíná zhruba nad 60 tisíci korunami za metr čtvereční.

,