Prezident Čadu Idriss Déby chce posílit příjmy své země z ropy.

Prezident Čadu Idriss Déby chce posílit příjmy své země z ropy. | foto: Profimedia.cz

Čad vyhnal ze země ropné kolosy Chevron a Petronas

  • 8
Zástupce ropných firem Petronas a Chevron v africkém Čadu čekalo o víkendu nepříjemné překvapení. Prezident Čadu Idriss Déby nařídil reprezentantům americkému Chevronu i malajskému Petronasu, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvedl, že firmy neplnily své daňové povinnosti.

Výše dlužné částyk by měla dosahovat 450 milionů dolarů.

Prezident Déby také zbavil funkce ministra ropného průmyslu a další dva členy kabinetu, kteří s vypovězenými firmami dojednávali smlouvy.

Podle odborníků chce ale Čad spíš posílit svou pozici v ropném průmyslu. Stát totiž krátce před tím oznámil, že vytvoří novou národní ropnou firmu. Ta by se pak měla stát partnerem konsorcia, které má nyní na starosti těžbu ropy v zemi.

Konsorcium zahrnuje firmy Exxon Mobil, Chevron a Petronas. Exxon má v konsorciu podíl 40 procent, Petronas 35 procenta a Chevron zbývajících 25 procent.

Analytici hodnotí krok Čadu jako snahu hrát aktivnější roli v ropném odvětví a nespoléhat se jen na příjmy z licenčních poplatků. Hrubé zacházení s investory se podle nich ale může prezidentovi vymstít.

„Jistotu investic vnímají ropné společnosti mimořádně úzkostlivě. Taková situace je pro ně nejhorší noční můrou,“ míní nezávislý analytik ropného průmyslu Anthony Goldman.

Vypovězení Chevronu a Petronasu má podle expertů také otevřít cestu čínským firmám, které by představitelé Čadu ve své zemi rádi viděli.

Zástupci Chevronu nechtěli rozhodnutí prezidenta Débyho komentovat, uvedli jen, že firma všechny své daňové povinnosti splnila.

Čad začal těžit ropu v roce 2003. Jeho produkce se pohybuje kolem 160 000 až 170 000 barelů ropy denně, většina lidí v zemi však žije v bídě. Loni byl tento stát ve výzkumu organizace Transparency International označen za zemi, kde nejvíce bují korupce ve státním sektoru.

Čad patří mezi nejchudší země na světě a číst a psát zde umí méně než polovina dospělé populace.

,