Sociolog Martin Lux | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Málo bytů = vyšší cena? Mediální příběh, který se hodí developerům, říká sociolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jedním z hlavních důvodů nedostupnosti bydlení v Česku jsou investiční nákupy bytů a domů, míní sociolog Martin Lux. Expert na socioekonomii bydlení vidí řešení ve vyšším zdanění těch, ve kterých se dlouhodobě nebydlí a majitelé je využívají ke krátkodobým pronájmům nebo drží prázdné. „Velmi nízké české nemovitostní daně je potřeba zvednout,” říká Lux.

Vypadal někdy v éře samostatného Česka trh s bydlením podobně jako dnes?
Historie se nikdy neopakuje úplně stejně. Příčiny snížené dostupnosti bydlení a vysokých cen bytů jsou teď jiné než u předchozích bublin na českém realitním trhu. V historii samostatného Česka byly takové situace dvě. Nejdřív kolem vstupu do EU v roce 2004, kdy lidé čekali, že české nemovitosti začnou skupovat obyvatelé jiných unijních zemí. Očekávání se nenaplnila a v roce 2005 zamířily ceny mírně dolů. 

Ještě prudší zdražování předcházelo krizi z roku 2008, po které pak následoval i prudší propad cen. Tehdy byly příčiny vnější, globální, v oblasti poskytování hypoték. Nyní jsme opět v růstové fázi, ale jednou se ten trend zase obrátí a já se obávám, že následný pokles cen bude tentokrát ještě větší než po roce 2008, kdy ceny bytů poklesly v průměru o 22 procent.

Pro některé bude výhodnější byt ani nepronajmout a držet ho prázdný, neriskovat třeba to, že tam nájemník způsobí škodu. Takto může vydělat během pár let desítky procent a pak byt jednoduše prodat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se