Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Budvar se smí vrátit do Itálie. Soud zasadil konkurenci tvrdou ránu

  • 49
Budějovický Budvar si připsal na své konto asi nejdůležitější vítězství v nekončící soudní tahanici o užívání své ochranné známky. Tu vede s rivalem Anheuser-Busch InBev. Soud zakázal americko-belgické skupině pivovarů používat v Itálii značku Budweiser, s pivem pod tímto označením se musí z trhu stáhnout.

Naopak Budějovický Budvar se může do Itálie vrátit se svou tradiční značkou Budweiser Budvar. Pro český pivovar je to přelomové rozhodnutí. Itálie je velkým pivním trhem s pátou nejvyšší spotřebou importovaného piva na světě. "Jedná se pravděpodobně o nejtvrdší prohru společnosti ABI ve více než 100 let trvající válce o značku 'Budweiser'," tvrdí mluvčí Budvaru Petr Samec.

Soud prohlásil značku konkurence za klamavou a vymazal ji z registru ochranných známek. Anheuser-Busch InBev (ABI) musí v Itálii ukončit prodej piva Budweiser.

"Boj o Itálii byl dlouhý a náročný. Odměnou je nám právně přelomové rozhodnutí, v němž Nejvyšší soud laicky řečeno zakazuje klamání spotřebitele užíváním označení 'Budweiser' subjektem, který nemá s Českými Budějovicemi nic společného," uvedl společník právní kanceláře Čermák a spol. Lukáš Lorenc.

Podle italského právního zástupce Budvaru Stefana de Bosia může být navíc rozhodnutí precendentem v dalších známkoprávních sporech. "...je to i všeobecný milník ve vnímání konfliktu mezi tradičními zeměpisnými označeními a obchodní činností. Italský Nejvyšší soud nyní říká, že není dovoleno neoprávněně používat tradiční jména, neboť tím dochází ke klamání zákazníků. Podle soudu tak mají historická jména stejná práva na ochranu jako současné úřední názvy," uvedl.

Prodeje kvůli sporům ochably, teď svítá na lepší časy

Podle Budvaru se belgicko-americký rival, který je největší pivovarnickou skupinou na světě, snažil od roku 1985 intenzivně vytlačit z Itálie značku "Budweiser Budvar" a nahradit ji kopií originálního "Budějovického piva".

Po soudní žalobě v roce 2002 a předběžném opatření musel Budvar prodávat na italském trhu pivo s etiketami "Czechvar" a později "Budějovický Budvar". "V důsledku toho došlo v roce 2002 ke skokovému snížení prodeje budvarského piva na polovinu," uvedl tuzemský státní pivovar v tiskové zprávě. ABI také požadoval výmaz ochranných známek Budvaru (Bud, Budweiser). V obou sporech nyní prohrál.

"Je to skvělé vítězství.  Můžeme se vrátit na italský trh s naší originální značkou 'Budweiser Budvar'. Soud navíc zakázal firmě Anheuser-Busch InBev používat jejich značku 'Budweiser', prohlásil ji za klamavou a vymazal ji z registru ochranných známek. Náš konkurent proto musí v Itálii ukončit prodej piva Budweiser," říká ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Italský importér českého piva K. Kiem GmbH/S.r.l. věří, že současné vítězství by mohlo přinést zvýšení prodejů.