Ministra Sobotku čeká spousta práce. Brusel chce ještě lepší výsledky. Ilustrační foto

Ministra Sobotku čeká spousta práce. Brusel chce ještě lepší výsledky. Ilustrační foto | foto: Dan Materna, MF DNES

Brusel: Česko musí se snižováním deficitů přidat

  • 25
Snižujícího se rozpočtového schodku v Česku si už všiml i Brusel. ČR je na dobré cestě, musí ale ještě přidat, vzkázala Evropská komise Praze. Ukázkový hospodářský růst totiž umožňuje dosáhnout ještě lepších výsledků.

Podobnou radu si vyslechli i Slováci.

"V případě obou zemí zvažujeme, že vezmeme v potaz dobré ekonomické výsledky a výkonnost... takže by mohly být o něco ambicióznější, a my je k tomu nabádáme," uvedl komisař pro ekonomické a měnové otázky Joaquín Almunia. 

Nad očekávání dobře dopadlo v Česku zejména loňské hospodaření. Státní kase pomohly především větší daňové příjmy, které souvisejí s vysokým výkonem hospodářství. Schodek státního rozpočtu se totiž vešel pod tři procenta HDP a už letos tak Česko splnilo jedno z kritérií nutných pro zavedení eura. - více zde

V letošním roce se nicméně takový úspěch opakovat nemá. Deficit se odhaduje na 3,8 procenta, což se nelíbí některým ekonomům. Ti tvrdí, že vláda využívá excelentního růstu ekonomiky k dalšímu utrácení.

"Hlavní otázka, kterou by si měla veřejnost klást, zní: Když letos dokážeme hospodařit s přebytkovým rozpočtem, proč je na příští rok opět navržen rozpočet schodkový," uvedla na podzim minulého roku analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

V roce 2007 se plánuje 3,3procentní schodek. V roce 2008 se má vrátit pod tříprocentní strop EU.

Praha si předběžně stanovila za cíl přijmout jednotnou měnu euro v roce 2010. Do směnného mechanismu ERM-2 proto chce vstoupit ve druhé polovině roku 2007. - více zde

Komise nicméně uvedla, že Česko zdaleka nemá vyhráno. Riziko představuje zejména stárnoucí obyvatelstvo. Na reformu důchodového systému totiž ČR stále čeká. - více zde

Období, kdy hospodářství podává takové výkony jako nyní, je přitom na zavedení reforem ideální, řekl ČTK i analytik společnosti Patria David Marek.

"Zrychlení růstu již pro snižování deficitu využíváme, povedlo se to v roce 2004 i v roce 2005. Rozpočtové plánování máme na dobré úrovni. Urychlení důchodové reformy také podporuji," poskytl agentuře reakci ministra financí Bohuslava Sobotky jeho mluvčí.

I když si Slovensko vyslechlo stejnou radu, přeci jen dopadlo o něco lépe. Unie ho totiž pochválila za to, že už provedlo všechny potřebné reformy.

, ,