Anglie, Velká Británie

Anglie, Velká Británie | foto: Profimedia.cz

Britové k sobě nepustí na práci Bulhary a Rumuny

  • 20
Svobodomyslný přístup Velké Británie k nováčkům v EU se už opakovat nebude. Při rozšíření v roce 2004 měli zájemci z nových členských zemí britský trh práce otevřený. Bulhaři a Rumuni, kteří do EU přistoupí v lednu, už ale narazí na překážky.

„Británie si po přechodnou dobu podrží kontrolu nad přístupem Bulharů a Rumunů k práci,“ uvedlo ve zprávě ministerstvo vnitra.

Podle BBC stojí za přísnějším rozhodnutím velký příliv zájemců o práci po minulém rozšíření. Zatímco úřady očekávaly okolo 15 tisíc zájemců o práci ročně, přijelo jich během dvou let 600 tisíc.

Není ovšem zřejmé, kolik jich na ostrovech také zůstalo. Zaměstnanci se totiž musejí registrovat, když poprvé získají v Británii práci, ale nemusejí už úřadům sdělit, že se vracejí nebo odcházejí pracovat jinam.

Nekvalifikovaným pracovníkům z Bulharska a Rumunska tak zůstane otevřený jen potravinářský průmysl a zemědělství, doplnila BBC. Navíc jejich počty budou podléhat kvótám.

Kvalifikovaní pracovníci pak musí prokázat, že jejich pozici nemohou zastávat Britové, upřesnila agentura Reuters. Opatření chce britská vláda každoročně vyhodnocovat.

Bulharská ministryně pro evropskou integraci Meglena Kunevová označila postoj Británie za zklamání. Kritici navíc upozorňují, že volného pohybu lidí se britská opatření nijak nedotknou. Hrozí tak, že Bulhaři a Rumuni legálně na ostrovy přicestují a pak zmizí v šedé ekonomice.