stavba, stavebnictví

stavba, stavebnictví | foto: Profimedia.cz

Blanenská radnice končí s bytovou výstavbou

  • 1
Masová výstavba bytů v Blansku končí. Město zkolaudovalo dva domy s devadesáti byty a další dva chce dokončit ještě na podzim. Éra budování bydlení radnicí je tím podle vedení města dovršena. Možná nadobro.

"Byty na sídlišti Písečná nyní předáváme nájemníkům. Nyní se dělají sadové úpravy okolí," potvrdil místostarosta Blanska Jindřich Král. I když se zářijový termín plánované kolaudace dalších dvou domů zřejmě nepodaří dodržet, budoucí nájemníci stejně budou patřit k těm šťastnějším.

Nejen proto, že se po více než dvouletém čekání konečně nastěhují do bytů, které si sami mohli upravit i nadstandardně vybavit. Ale i kvůli tomu, že budou na dlouhou dobu asi posledními, komu město nové bydlení, navíc dotované státem, zajistí. Žadatelé, kteří se nedostali do pořadníku na byty na Písečné, další šanci jen tak nedostanou.


foto 
Vývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

"Nově nastavená pravidla pro výstavbu obecních bytů městům v této aktivitě vůbec nenahrávají. I když poptávka po nich v Blansku stále převyšuje nabídku a zhruba sto padesát bytových jednotek bychom ještě potřebovali, další stavbu neplánujeme. Budou ji muset zajistit soukromé firmy," uvedl Král.

V Blansku radnice jen od roku 1998 postavila na čtyři stovky bytových jednotek a i s pomocí dotací ze Státního fondu rozvoje bydlení na ně šlo půl miliardy korun. Výstavba pohltila i peníze utržené z privatizace zhruba osmdesáti procent původního bytového fondu města.