Dana Bérová

Dana Bérová - Ministryně informatiky Dana Bérová. (26. dubna 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Bérová: Pošta zůstane státní

  • 17
Česká pošta zůstane státní. Současná právní forma nijak nebrání dalšímu rozvoji. "Zkušenosti z privatizace pošt v Evropě nejsou zdaleka všechny pozitivní," uvedla ministryně informatiky Dana Bérová.

Programové prohlášení minulé vlády sice původně počítalo s přeměnou pošty na akciovou společnost, vláda ale později tuto část odstranila a není ani v programu současného kabinetu, řekla Bérová.

"Pro řízení firmy a rozhodování managementu nemá právní forma žádný vliv," uvedla.

Pošta je podle Bérové zatím řízena velmi konzervativně s důrazem na provozní otázky. "Myslím, že je potřeba se podívat na věc trochu jinak, moderněji," dodala bez dalších podrobností.

Balíky, pojištění i letenky
Česká pošta nicméně v poslední době značně rozšiřuje svoje služby. 

Od začátku září začala pošta nabízet i elektronický podpis. Na rozdíl od konkurence ale nasadila cenu podstatně níž. Necelé dvě stovky, na kolik přijde u České pošty, jsou totiž zhruba čtvrtina ceny, za kterou bylo až dosud možné podpis pořídit. - více zde

Už nyní pošta nabízí bankovní účet či pojištění, uvažuje se i o tom, že časem se na poště budou moci koupit i letenky, lístky do divadla či objednat zájezd cestovní kanceláře.

Nejméně do roku 2017 by měly na poštách zůstat i pobočky Poštovní spořitelny, jak to vyplývá z rozšířené smlouvy, kterou pošta nedávno podepsala s ČSOB. - více zde

Zákon o poště míří do vlády

Fungování pošty by měl upravit nový zákon, který připravilo ministerstvo informatiky.

Návrh, který by měla vláda projednat ještě letos, však podle ministryně zřejmě nevyřeší stesky jejího předchůdce Vladimíra Mlynáře na fakt, že pošta doručuje do bytů dopoledne, kdy je většina lidí v práci.

"Ten problém nemá správné řešení. Většina zásilek chodí do firem, které vyžadují doručování do 15:00 hodin. U doručování občanům si navíc spíš někteří pošťáci mnohdy ulehčují práci a nahází oznámení do schránek místo toho, aby vyšlapali dvě patra a zazvonili u bytu," dodala.

Pošta provozuje kolem 3400 poboček a se zhruba 38.000 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v zemi. Podnik loni vykázal propad čistého zisku o třetinu na 445 milionů korun. Tržby naopak stouply o pět procent na 15,89 miliardy korun.

,