Benzina pokutu platit nechce, odvolá se

  • 7
Benzina se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolá ke krajskému soudu. Úřad viní firmy Agip, Aral, Benzina, ConocoPhillips, OMV a Shell, že v roce 2001 uzavřely kartelovou dohodu o cenách. Za to mají celkem zaplatit rekordních 313 milionů korun.

Na největšího prodejce, společnost Benzina, připadá celých 98 milionů, které by ji údajná dohoda o cenách měla stát. Společnost to ale odmítá.

Podle Václava Louly z Benziny reagovali v roce 2001 prodejci pohonných hmot na vývoj evropských a světových cen. Ceny prý zvýšili proto, že k tomu existoval objektivní důvod, nikoli na základě dohody.

"První zvedla ceny společnost Shell, a to o korunu. Protože ostatní prodejci cítili v té době potřebu ceny zvýšit, udělali to v rozmezí asi tří dnů také. Jedná se o takzvané "cenové následování", což je způsob tvorby cen akceptovaný v celé Evropě," vysvětluje Loula.

Společnost popírá, že by došlo k jakékoli dohodě s ostatními firmami. Podle právníka Zdeňka Češky, který Benzinu zastupuje, pro to ostatně chybí v rozhodnutí jakékoli důkazy.

"Podáme proto žalobu proti rozhodnutí ke Krajskému soudu v Brně. Zároveň zažádáme o odklad splatnosti pokuty. Pokud nám soud nevyhoví, zaplatíme," říká Loula.

V cenách benzinu se pokuta nepromítne
Případná pokuta se podle zástupců společnosti negativně podepíše na jejím hospodaření. Přesto firma nehodlá v souvislosti s placením pokuty zvyšovat ceny.

"Lhali bychom, kdybychom řekli, že nás to nebolí. Co by ale mohlo být pro naši společnost ještě horší, je fakt, že případné zaplacení pokuty by mohlo poškodit dobré jméno naší společnosti," dodal Češka.

Jak se budou dále vyvíjet ceny benzinu v souvislosti s rekordně zdražující ropou, zástupci firmy odmítli komentovat. Vývoj podle nich není možné odhadnout.

"I kdybychom informace měli, nebudeme už média o vývoji cen informovat. Podle předsedy soudu, který rozhodl o pokutě, se totiž tímto způsobem dohadujeme s ostatními společnostmi na cenách. Z tohoto důvodu už napříště žádné informace poskytovat nebudeme," doplnil Loula.