Z českého pohraničí se může vyplatit vyjet tankovat do Rakouska. Ilustrační foto

Z českého pohraničí se může vyplatit vyjet tankovat do Rakouska. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Benzin zlevňuje, stále je ale dražší než v Evropě

  • 41
Průměrná cena benzinu v Česku zvolna klesá a přibližuje se evropskému průměru, přesto je ale stále o 24 haléřů vyšší. Tuzemský řidič zaplatí 32,14 koruny. Nafta je dražší téměř o dvě koruny než evropský průměr a stojí 34,09 koruny za litr.
Vyplývá to z údajů německých webových stránek clever tanken a německého ústředního automotoklubu přepočítaných kurzem 24,35 koruny za euro.

Spořivým Čechů z pohraničí se může vyplatit výjezd do Rakouska, kde na litru benzinu ušetří téměř korunu. U sousedů může být ale i dráž - v Německu o 3,60, v Polsku o korunu sedmdesát a na Slovensku o korunu.

Nafta je v Česku osmá nejdražší ze sledovaných zemí. Z okolních států mají o dvě koruny nejlevnější litr nafty opět v Rakousku. O 25 haléřů levněji lze pořídit litr nafty v Polsku. Český řidič si naopak připlatí na Slovensku 1,50 koruny za litr a v Německu padesát haléřů.

V Chorvatsku, oblíbené prázdninové destinaci, zaplatí český řidič za litr Naturalu 95 méně o korunu dvacet, litr nafty je levnější o padesát haléřů.

Připlatí si naopak v Itálii, kde je litr benzinu dražší o více než tři koruny a litr nafty o 73 haléřů.

Rusko je stále nejlevnější
Nejdražší benzin v Evropě tankují řidiči v Norsku, kde litr v přepočtu stojí 39,20 koruny, naopak nejlevněji natankují řidiči v Rusku, kde litr vyjde na 17,29 Kč.

Stejné je to i s naftou, která v Norsku vyjde na 39,45 koruny, v Rusku stojí litr jen 17,05 koruny.

Rozdílné ceny pohonných hmot vyplývají mimo jiné z rozdílných sazeb spotřebních daní. Ceny ovlivňuje také různá míra konkurence a odlišnosti v přimíchávání biosložky. V posledním období mají vliv i klesající cena ropy a při přepočtu oslabení české koruny.

Vývoj cen pohonných hmot v Česku pravidelně sleduje společnost CCS, podle jejíchž údajů stál ke konci týdne litr benzinu 31,33 koruny a nafty 33,20 koruny. Rozdíl v cenách je dán měnovým přepočtem a rozdílností tvorby průměrné ceny.