Před rokem stál benzin u nejlevnějších pump méně než 20 korun. Ilustrační foto.

Před rokem stál benzin u nejlevnějších pump méně než 20 korun. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Benzin po roce a čtvrt překonal třicetikorunovou metu

  • 62
Průměrná cena benzinu natural se v Česku po roce a čtvrt vrátila nad 30 korun. Podle statistik společnosti CCS stojí litr paliva průměrně 30,01 Kč. Výjimkou však nejsou ani pumpy, které nabízejí natural o tři koruny dráž.

Zdražování začalo hned pár hodin po příchodu nového roku, kdy první čerpadláři zahrnuli do ceny zvýšenou spotřební daň a DPH. - čtěte První pumpy zdražují benzin. O více než korunu 

Tento skok činil přibližně 1,20 Kč, o další desetníky nahoru pak vytáhla cenu drahá ropa.

Její cena se usadila nad hranicí 80 dolarů za barel a na přelomu roku se promítla také do cen paliv na rotterdamské burze, které vyskočily téměř o desetinu. Od Rotterdamu se odvíjejí i ceny pohonných hmot v Česku, které dohromady vzrostly během týdne téměř o dvě koruny .

Ropa zdražuje kvůli optimismu investorů, kteří čím dál více věří tomu, že ekonomická krize je u konce. "Prudký růst cen ovlivnila také tuhá zima, která nyní panuje v Americe, protože zvýšila poptávku po ropě," doplnil analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting.

Pro srovnání: před rokem se cena ropy pohybovala pod 40 dolary za barel a nejlevnější pumpy v Česku nabízely litr naturalu za méně než 20 korun. - čtěte Češi mohou natankovat benzin za méně než 20 korun

O něco lépe jsou na tom majitelé aut s dieselovým motorem - ceny nafty totiž meziročně stouply pouze o čtyři koruny. "Na tom je vidět, že se ekonomika ještě nedostala do výrazně růstové fáze," upozorňuje Jan Procházka z Cyrrusu.

Těsně před vypuknutím ekonomické krize totiž byla nafta dražší než benzín, i když je u ní nižší spotřební daň a výrobní náklady nejsou vyšší. Cenu však táhla nahoru vysoká poptávka způsobená rozmachem kamionové dopravy.