Benzin a nafta by měly dál kvůli krizi v Evropě zlevňovat. Ilustrační snímek

Benzin a nafta by měly dál kvůli krizi v Evropě zlevňovat. Ilustrační snímek | foto: AP

Benzin i nafta za měsíc zlevnily o desetihaléře. Ceny mají padat dál

  • 170
Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zlevnily v průměru o dvacet haléřů na litr. Cena benzinu a nafty mírně klesá už měsíc. Za tu dobu nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o přibližně 70 haléřů a nafta o téměř 40 haléřů. Podmínky na trhu nahrávají dalšímu snižování cen.

V posledním týdnu benzin zlevnil o 20 haléřů na 37,09 koruny a nafta o 18 haléřů na 36,31 koruny. Důvodem je pokles cen na burze v Rotterdamu. "Výraznějšímu zlevnění bránilo oslabování koruny vůči dolaru," komentoval dění na trzích analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Ropa Brent v minulém týdnu dál zlevnila až na téměř 107 dolarů za barel z původních téměř 112 dolarů. Důvody jsou stále stejné: především obavy z vývoje na evropských trzích. Vedlejší roli hraje podle Čermáka zpomalování globálního hospodářského růstu nebo vysoké zásoby ve Spojených státech. "Spotřeba pohonných hmot v Evropě i v USA klesá," dodal analytik.

"Koruna vůči dolaru pokračovala v oslabování a bude i nadále tlumit pokles cen u našich čerpacích stanic. I přesto však očekáváme v následujících dnech pokles cen pohonných hmot, který by se mohl pohybovat až v řádu desetihaléřů," předpověděl Čermák.