Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bareuther: Budoucnost patří koktejlům

  1:00
Devětapadesátiletý James Bareuther pracuje pro výrobce americké whisky tvrďáků Jacka Danielse 11 let a v oboru se pohybuje už přes třicet. I když se prodej tvrdého alkoholu snižuje, zavedené značky podle něho v přiostřujícím se boji s pivem a vínem neprohrají.
James Bareuther

James Bareuther, viceprezident společnosti Brown-Forman, říká, že lidé si budou více vybírat pivo, víno nebo lihoviny podle příležitosti. (24. června 2005) | foto: Martin Kubica

Vlajkovou loď jeho společnosti Jacka Danielse by v Česku navíc mezi whiskami rád viděl na prvním místě.

Jaké jsou podle vás trendy na trhu s alkoholem v celosvětovém měřítku
Především je to vzrůstající tendence pití koktejlů, to znamená pití lihovin v míchané formě. Zákazník je ten, kdo diktuje, že v Praze si chce vychutnat Jacka Danielse například s colou nebo v Číně se zeleným čajem.

V dnešní době zákazník rozhoduje sám, jak bude konzumovat konkrétní produkt, a my to velice podporujeme. Dnes se zhruba 40 až 50 procent spotřeby lihovin míchá s vodou nebo coca-colou a jinými nealkoholickými nápoji.

Značka se může vyvíjet, ale nemusí se měnit její charakter. Také na trhu s vínem to vypadá velmi slibně. Lidé se je naučili zařazovat do každodenního života.

Máte možnost porovnat rozdíly  mezi východní a západní Evropou, co se týče pití alkoholu?
Na východním trhu je velmi dominantní vodka, naopak spotřeba whisky je poměrně slabá. Na Západě se konzumace whisky zvyšuje a roste také byznys s tmavým rumem. Ale vždy to bude jinak v Číně nebo například v Austrálii.

Češi jsou tradičně spíše pivaři než pijáci tvrdého alkoholu. Co plánujete, abyste více pronikli na český trh?
Dám vám konkrétní příklad. Ve Spojených státech konzumace piva roste výrazně už mnoho let. A když se podíváte na trh s tvrdým alkoholem, uvidíte, že ten roste daleko rychleji, protože zákazník nepije jen pivo nebo jen víno.

Zákazník dnes říká, že při určité příležitosti chce pít pivo, ale při jiné se cítí příjemně s tvrdým alkoholem. A myslím si, že totéž se stane i v Česku. Chuť zákazníků se bude vyvíjet.

Nemusí k tomu dojít zrovna zítra nebo za rok, ale za deset let to bude s pitím alkoholu úplně jinak, příležitosti budou jiné a budou se při nich konzumovat jiné nápoje. Svět se stává globálním trhem, dnes jsme ovlivněni tím, co se děje pět set kilometrů od nás.

V Česku zatím pití tvrdého alkoholu spíše klesá.
My se jako společnost nesoustředíme tak moc na kategorie jako spíše na budování našich značek. Trh může klesat, ale náš byznys v České republice roste, a to velice příjemně. Má to hodně co do činění s tím, že jsme vnímaví k tomu, jak si zákazník přeje konzumovat naše produkty a kde. Budujeme vztah s klientem, který jde hlouběji a nekončí jen složením našeho produktu na police v obchodech.

Ale na českém trhu Jack Daniels není jedničkou mezi whiskami.
Ještě ne, ale před deseti lety jsme nebyli jedničkou celosvětově, a dnes jsme. Takže v Česku určitě aspirujeme na první místo.

Na koho tedy budete Jacka Danielse zaměřovat?
Zajímáme se o odpovědnou a kvalitní konzumaci, a ne o konzumaci jen pro konzumaci. Preferujeme zákazníky, kteří si vychutnají například naši whisky kvůli značce, než typ konzumenta, který řekne "dneska mám chuť na Tennessee whisky", a dá si jakýkoli bourbon. Chceme, aby nás pili konzumenti z psychografických důvodů, než jen aby si zašli na nějaký bourbon.

Jako odborník na výrobu americké whisky byste mohl vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi whisky a bourbonem?
Co se týče základní technologie, mají bourbon a whisky mnoho společného co do způsobu destilace. Jejich výroba se však odlišuje v malých nuancích. Když porovnáme třeba skotskou whisky a Jacka Danielse, pak skotská stárne například velmi dlouho, ale důvod je ten, že ve Skotsku jsou teploty velice nízké a nemáte tam velké výkyvy teplot.

Jaký je váš oblíbený alkohol?
Jsem ve velmi příjemném byznysu, kde nemusím mít jednu preferenci, ale mám příležitost si vychutnat spoustu různých produktů. Tady v Praze ochutnám také nějaké místní výrobky, abych je otestoval.

Takže zatím jste neochutnal například vodku od českých výrobců?
Dnes večer se na to chystám, pak vám dám vědět.

A co české pivo?
Vždy si vychutnám evropská piva. Jsou velmi charakteristická a doufám, že obchod s pivem bude mít vždy regionální hranice, protože právě to ho činí tak specifickým.
Je to jako s vínem, je velmi charakteristické oblast od oblasti. Orosené pivo, které bylo uvařeno před několika dny, to je úžasný nápoj. Za ta léta však moje konzumace piva šla dolů - na rozdíl od konzumace vína a tvrdého alkoholu.

Autoři:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarský nůž nově bez čepele. Victorinox zato chystá verzi s cyklonářadím

7. května 2024  12:05

Švýcarský armádní nůž s více než stoletou historií čeká zásadní změna. Firma Victorinox, která ho...

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší směny. Chybí sedačky či reflektory

11. května 2024  11:59

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě. Chybějí některé součásti vozů, jako...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Nedoplatky na daních v Česku vzrostly na 110 miliard. Nejvíce se dluží ČSSZ

11. května 2024  7:23

Objem daňových nedoplatků loni vzrostl meziročně o 3,7 miliardy na 110,4 miliardy korun. Je to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...