Unie odmítla uvalit cla na asijskou obuv. Ilustrační foto.

Unie odmítla uvalit cla na asijskou obuv. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Asijské boty nezdraží, Unie cla odmítla

  • 8
Obavy ze zdražení kožené obuvi se začaly rozplývat. Na jaře sice Evropská unie bojovala proti levným asijským botám, protože ohrožovaly evropskou konkurenci, nyní je ale všechno jinak. Komise v pátek odmítla návrh na zavedení cla na dovoz bot z Číny a Vietnamu.

O zavedení zvláštní přirážky na dovoz bot z Asie se začalo hovořit už začátkem roku. Evropští ševci totiž nezvládali asijské konkurenci odolávat. Evropa tedy přišla s dočasným opatřením, které dovoz bot omezovalo.

Termín, do kdy bylo nutné rozhodnout, byl stanoven na 1. října, kdy měla prozatímní opatření vypršet. Čtrnáct států Unie se ale nakonec shodlo na tom, že na asijskou obuv cla nezavede. Promítla by se totiž do koncových cen obuvi a to by mohlo mít dopad na nejchudší vrstvy obyvatelstva.

Cla na asijskou obuv vzbudila v Unii velké diskuze. Na jedné straně se ozývali evropští výrobci. Argumentovali statistikou, podle které se od roku 2001 výroba bot na starém kontinentě snížila o třetinu a o práci přišlo na 40 tisíc lidí z odvětví. - více zde

Zavedení až pětinových cel by ale podle kritiků opatření k žádnému výsledku nevedlo, navrhovali proto spíše jiné způsoby obrany, například minimální dovozní cenu.

Uvalení antidumpingových cel by navíc znamenalo zdražení. Podle únorové zprávy sdružení evropského maloobchodu EuroCommerce by jeden pár bot mohl podražit až o deset eur, tedy zhruba o tři stovky. A na to by doplatili zákazníci.

, ,