Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Antimonopolní úřad zaplatil 35 milionů za úroky z neoprávněných pokut

  • 3
Antimonopolní úřad musel loni zaplatit za svá špatná rozhodnutí 35,5 milionu korun. Částka odpovídá úrokům, které musel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydat z neoprávněně uložených pokut. Peníze loni vracel třeba stavebním spořitelnám potrestaným za údajný kartel.

Nejvíce, 16,3 milionu korun, vrátil úřad plynárenské RWE z neoprávněně vybrané pokuty za údajné zneužití dominantního postavení na trhu s plynem. Firma musela zaplatit 240 milionů korun. Sankci ale opakovaně zrušil Krajský soud v Brně. Naposledy soud letos potvrdil pouze jeden z deliktů. Případ ale ještě není u konce. RWE se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu.

Naopak případ domnělého kartelu šesti stavebních spořitelen je po letech sporů uzavřený. Koncem loňského roku antimonopolní úřad přehodnotil svoje předchozí závěry a řízení zastavil. Úroky z neoprávněně vybraných pokut úřad platil i firmám, které v minulosti sankcionoval za domnělý kartel pohonných hmot.

"V případě, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil a vybral pokuty neoprávněně, je v pořádku, že musí vrátit uloženou pokutu zpět společně s úroky. Tak to stanoví zákon o správě daní a poplatků a tak se tato skutečnost zdá být jako jediná spravedlivá," řekla expertka na soutěžní právo Jitka Linhartová z advokátní kanceláře Schoenherr, která zastupovala jednu z firem z domnělého kartelu stavebních spořitelen.

Úroky musel zaplatit úřad, ačkoliv pokutu vybrali celníci

Podle ní nejdříve ÚOHS nechtěl uznat, že je povinen úroky zaplatit. Teprve po jednom z rozsudků Nejvyššího správního soudu tuto povinnost musel přijmout. Soudy následně řešily, zda úroky z neoprávněně vybraných pokut má platit ÚOHS nebo Celní úřad Brno, který v posledních letech nově pokuty, které ukládá antimonopolní úřad, vybírá. Krajský soud v Brně ale rozhodl, že plátcem má být ÚOHS.

Antimonopolní úřad každoročně ukládá pokuty v řádu desítek milionů korun. Například v roce 2010 podle výroční zprávy uložil pokuty za 88 milionů korun, o rok dříve to bylo 18 milionů a v roce 2007 dokonce téměř miliarda. Informace za loňský rok ÚOHS neposkytl.

,