Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek při obhajobě systému vyplácení

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek při obhajobě systému vyplácení dávek. (1. února 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Antimonopolní úřad zakázal ministerstvu uzavřít smlouvu s IBM

  • 123
Antimonopolní úřad dočasně zakázal ministerstvu práce, aby uzavřelo smlouvu s firmou IBM, kterou si vybralo bez výběrového řízení. Jde o zakázku na informační systém pro zamezení podvodů při vyplácení dávek. Zakázka v hodnotě až 1,6 miliardy tak dostala stopku.

"Úřad skutečně vydal v této věci předběžné opatření zakazující zadavateli uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem," potvrdil MF DNES mluvčí ÚOHS Martin Švanda a upozornil, že na jeho základě ještě nelze předjímat výsledek konečného rozhodnutí ve věci.

Podání na antimonopolní úřad učinila konkurenční softwarová firma SAS Institute. Ohradila se proti zadání zakázky předem vybranému dodavateli v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Ještě předtím se s námitkou obrátila přímo na ministerstvo, které ji odmítlo.

Ministerstvo práce podle pravidel informovalo vládu o chystané zakázce bez soutěže loni v červenci. Argumentovalo přitom tím, že jím požadovaný systém na odhalování podvodů v invalidních důchodech či v příspěvcích na péči, kde stát vyplatí 80 miliard ročně, dokáže dodat jediná firma na trhu - IBM.

Ta odhaduje úspory díky svému systému na minimálně 5 % (4 miliardy). Jako odměnu obvykle požaduje 10 až 40 procent z dosažených úspor. Konkrétní návrh smlouvy MPSV odmítá zveřejnit s odkazem na prošetřování ÚOHS.