Antimonopolní úřad dal pokutu ministerstvu

  • 15
Ministerstvo pro místní rozvoj musí zaplatit pokutu. Šéf antimonopolního úřadu (ÚOHS) Josef Bednář potvrdil původní rozhodnutí, podle kterého ministerstvo porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek, když nevypsalo veřejnou soutěž, ačkoli tak mělo učinit.

To bude ministerstvo pro místní rozvoj stát 50 tisíc korun.

"Zadavatel při zadávání veřejné zakázky na zhotovení monitorovacího systému pro programy strukturálních fondů ČR nevyhlásil obchodní veřejnou soutěž, ač výše budoucího peněžitého závazku přesáhla 7,5 milionu korun," uvedl Bednář.

Ministerstvo pro místní rozvoj zakázku zadalo pouze jednomu zájemci, společnosti ICL Česká republika. Tím podle antimonopolního úřadu porušilo zákon.

Ministerstvo proti původnímu rozhodnutí podalo rozklad, kde tvrdilo, že firma ICL byla jedinou společností, která mohla zakázku splnit. To se mu ale podle antimonopolního úřadu nepodařilo prokázat.

S veřejnými zakázkami má ministerstvo ještě další problém. Neodeslalo totiž včas Evropské unii jejich seznam. Obce, které v posledních dvou měsících zakázky zveřejnily, je proto nejspíš budou muset zrušit. Ministerstvo tvrdí, že chyba je na straně evropských úředníků, citovala ČTK Českou televizi.