Analytik Tomáš Vlk

Analytik Tomáš Vlk

Analytik: Euro už za 27 korun nebude

  • 48
Koruna v noci z neděle na pondělí posílila až na rekordní hodnotu 23 korun za euro. I když je to podle analytiků jen ojedinělý výkyv, česká měna je velmi silná. Nad 27 Kč za euro už se asi nepodívá, řekl v on-line rozhovoru Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

Posílení až na 23 korun bylo naprosto výjimečné. Už během dopoledne se kurz stabilizoval a po čtvrté hodině se česká měna obchodovala za 24,85 eura. Koruna je ale pevná už řadu měsíců. Podle Vlka ho jen těžko lze vysvětlit ekonomickými ukazateli. Je totiž příliš rychlé.

. všechny odpovědi čtěte zde

"Za posilováním koruny můžeme hledat příliv prostředků stahovaných z amerických trhů a dolaru, zajišťovací operace či další krátko- a střednědobé důvody," říká Vlk.

Rychlý růst domácí ekonomiky a srovnávání cenových hladin v Česku a Evropě zřejmě dlouhodobě bude tlačit na další posílení. "Na druhou stranu tempo, s jakým se v posledních měsících dostala tam, kde je nyní, je příliš rychlé. Proto čekáme korekci, a tedy oslabení koruny ve výhledu měsíců," odhaduje ekonom.

Ministerstvo financí se společně s centrální bankou už minulý týden dohodlo na opatřeních, která mají dalšímu zpevňování zabránit. -  čtěte Vláda chce zabránit dalšímu posilování koruny

"ČNB spolu s ministerstvem financí už oznámily kroky, které by měly korunu brzdit, avšak jde o nástroje, jejichž vliv se rozloží do delšího období," vysvětluje analytik.

Měna je ale silná i vůči druhé světové měně, dolaru. "To je dáno současnými problémy americké ekonomiky - údaji naznačujícími recesi, problémy úvěrového trhu, rychlým snižováním úrokových sazeb Fedu atd. Tím je pohyb CZK/USD ještě umocněn," uvedl v on-line rozhovoru Vlk. Dodal ale, že česká měna zřejmě v dalších měsících vůči americké měně oslabí.

. Tomáš Vlk

Vystudoval ekonomii na Fakultě sociálních věd UK. V Patrii pracuje jako analytik se zaměřením na makroekonomiku - především na českou ekonomiku. S tímto zaměřením souvisí i měnové kurzy.

,