Ekonomika USA roste nejrychleji za dva roky. Ilustrační foto

Ekonomika USA roste nejrychleji za dva roky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Americká ekonomika nasadila vysokou rychlost

  • 27
Tak rychle jako v prvním čtvrtletí rostla americká ekonomika naposledy před více než dvěma roky. Za první tři měsíce pridala 5,3 procenta. To je třikrát více než na koci roku 2005. Potvrdily to revidované údaje ministerstva obchodu USA.

Ty byly o půl procentního bodu lepší než původní odhad. Hlavní příčinou zlepšení čtvrtletního růstu byl lepší výsledek bilance zahraničního obchodu. V březnu totiž díky rekordnímu vývozu a poklesu hodnoty dovážené ropy nečekaně klesl schodek zahraničního obchodu USA, uvedla ČTK.

Na zrychlení se ale výraznou měrou podílely rekonstrukční práce po ničivých hurikánech. V dalších kvartálech se čeká, že se růst ustálí mezi třemi a čtyřmi procenty.

Výsledky Spojených států i tak znamenají výzvu pro evropskou ekonomiku, která se jen velmi pomalu vzpamatovává z letargie posledních měsíců. Evropskému hospodářství pomáhají hlavně výkony chudších nových států. Růst největších ekonomik ale poněkud zaostává.

Podle odhadů Evropské komise lze nicméně oživení v Evropě pozorovat. I tak ale zřejmě EU neporoste rychleji než tempem 2,3 procenta. - více zde

Británie zrychlila, za USA zaostává
Tento obraz potvrdila i Velká Británie. Podle výsledků, které ve čtvrtek zveřejnili britští statistici, anglické hospodářství výrazně zrychlilo na 2,2 procenta. Mezikvártální růst dosáhl 0,6 procenta.

Britský růst v prvním čtvrtletí táhl především průmysl, který nastartoval na nejrychlejší tempo od roku 1999.

Naopak zpomalení postihlo britský sektor služeb. V posledním kvartále 2005 ještě služby rostly mezikvartálně jedním procentem, v prvních třech měsících roku 2006 už jen 0,6 procenta.

Na růstu HDP se podepsaly i vyšší výdaje britské vlády. Tony Blair a jeho kabinet utratili za první čtvrtletí o 4,6 procenta více než před rokem.

Proti růstu působil ve Velké Británii schodek zahraničního obchodu. Výrazně snížilo i tempo růstu výdajů spotřebitelů, které činilo jen 0,2 procenta. To je nejslabší číslo od druhého čtvrtletí loňského roku, píše agentura ČTK.