Alkohol má čím dál větší význam nejen na barových pultech. Ilustrační foto

Alkohol má čím dál větší význam nejen na barových pultech. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Alkohol může nahradit ropu

  • 39
Alkohol lijí Brazilci stále častěji do nádrží svých aut místo benzinu. "Álcool" – ethanol je vlastně "odpad" při výrobě cukru. Brazílie, která z něj vyvinula lacinější náhradu ropy, chce teď stavět další cukrovary, aby mohla svůj zázrak také vyvážet.

"Chtějí postavit padesát velkých cukrovarů a dalších padesát rekonstruovat. To jsou ohromné investice, kdybychom získali jedno procento zakázek, tak je to senzační," říká šéf firmy Technoexport Josef Cílek.

Šance mají, českým firmám se na největším trhu v Latinské Americe mimořádně daří: loni tam vyvezli zboží (nejvíce motory) za 187 milionů dolarů, zatímco v roce 2003 to bylo jen za padesát milionů.

Brazílie – náš vzor
V éře permanentního ropného šoku se Brazílie ve snaze stát se soběstačnou zemí stává vzorem pro další země včetně Česka. "Samozřejmě i my půjdeme touto cestou, i když nemáme takové možnosti," slibuje premiér Jiří Paroubek po prozkoumání brazilských zkušeností.

Mimochodem: v Česku se výrobou biopaliv nejvíce zabývá podnik Setuza, který patří lidem kolem Tomáše Pitra, jehož Paroubek považuje za "nepřítele státu".

"Brazilci jsou v alternativních pohonech naprostá světová jednička. Už v roce 1975 založili zvláštní výzkumný ústav, aby se zbavili závislosti na dovozu ropy. Dnes jsou nejdál a celý svět se od nich může učit," říká Cílek. V Brazílii už jezdí na alkohol polovina aut, řidiči nejčastěji naplní nádrž z poloviny etanolem, zbytek benzinem. Autům, která na tuto směs jezdí, říkají flex.

V USA zkoušejí dělat etanol z kukuřice, v Evropě z obilí. Ale nedaří se. "Cukrová třtina, pro niž jsou v Brazílii skvělé podmínky, je při výrobě etanolu třikrát produktivnější. My se zatím cenou nemůžeme dostat pod ropu," vysvětluje Paroubkův ekonomický náměstek Valtr Komárek.