ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  , Shutterstock

Alimenty za 24 tisíc dětí zaplatí stát. Bez dokladů to ale nepůjde

  • 182
Nanejvýš tři tisíce korun na dítě, nejdéle po dobu dvou let. Náhradní výživné startuje v červenci. Rodiče budou muset doložit, že se alimenty snaží vymáhat.

Na alimentech dluží v tuzemsku peníze podle propočtů Asociace neúplných rodin 120 tisíc lidí. Přitom více než 30 procent samoživitelů je ohroženo chudobou. Části z nich by nově mělo pomoci náhradní výživné, o které bude možné od července žádat na úřadech práce.

Pokud úřad dávku schválí, zaplatí stát dlužné alimenty a od druhého rodiče je bude vymáhat sám. Pro získání dávky však rodič bude muset doložit, že situaci aktivně řeší, a s tím je třeba začít už teď.

Úřady budou požadovat doklad, že kvůli dlužnému výživnému podal návrh na exekuci nebo že běží soudní výkon rozhodnutí. Samozřejmostí je, že rodič musí mít pravomocný rozsudek o výživném, tedy rozhodnutí soudu, kolik dětem náleží od druhého rodiče peněz, doklad, že je dítě nezaopatřené, a informaci o návrhu na exekuci včetně spisové značky.

„Je to zákon, o kterém diskutujeme patnáct let a který pomůže 24 tisícům dětí ročně,“ domnívá se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V Česku je nicméně mnohem více rodin, kde neplatí druhý rodič alimenty. „Je spousta rodičů, kteří tu situaci ani neřeší, a o těch se nikdy nikdo nedozví,“ říká Dagmar Vogtová z iniciativy Vaše výživné, která pomáhá rodičům se získáním výživného.

Nejčastější trestný čin

Jak udržet táty doma s dítětem? Ministerstvo pro ně chystá novou dávku

Pokud rodič splní podmínky, dostane peníze na děti ve stejné výši, která byla stanovena soudem druhému z rodičů, maximálně však tři tisíce korun měsíčně na dítě. Tak vysoké je zhruba tuzemské průměrné výživné na dítě. V případě, že druhý z rodičů platí částečně, úřady doplatí zbytek. Náhradní výživné je možné pobírat nejdéle 24 měsíců.

O dávku se bude žádat každé čtyři měsíce. Vyplacené náhradní výživné bude poté od dlužníka vymáhat Úřad práce ČR. Momentálně se s novou dávkou seznamují pracovníci úřadů práce.

„Formuláře budou na úřadech práce v tištěné podobě k dispozici v měsíci červnu, stejně tak budou k dispozici interaktivní formuláře k náhradnímu výživnému na Portálu MPSV,“ upřesnila Jaroslava Sladká z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Pravidelné výživné dostávají podle odhadů resortu pouze dvě třetiny samoživitelů, a to i když je v rodinách, kde má v péči děti pouze jeden rodič, třetím nejdůležitějším zdrojem příjmů. Podle policejních statistik bývá zanedbání vyživovací povinnosti jedním z nejčastějších trestných činů v Česku.

Trestní oznámení nicméně k získání náhradního výživného nestačí, dokonce není ani podmínkou. Alimenty lze vymáhat i od člověka ve výkonu trestu, neboť ve vězení lze pracovat.

Domoci se dávky mohou zkusit také lidé, jejichž partneři pocházejí ze zahraničí. V tomto případě je však vymáhání dluhu výrazně složitější.

„Pokud je druhý rodič v zahraničí a není výživné hrazeno, tak se musí rodiče obrátit na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí do Brna, který řeší exekuční vymáhání ze zahraničí,“ vysvětluje Vogtová.

Jak bude fungovat náhradní výživné - graf zvětšíte kliknutím

A potom záleží především na mezinárodních dohodách, které Česko s danou zemí uzavřelo. „Nejlépe to jde v Evropské unii, naopak když jsou to třeba africké země, je vymahatelnost velmi obtížná,“ dodává.

Někteří mají výhrady

Schválení zákona o náhradním výživném zvažovaly už některé minulé vlády, nikdy však neprošel. Loni na něj kývlo 81 z 99 poslanců, přičemž pro byla kromě vládních stran i část opozice.

Podle některých odborníků pomůže řešit situaci dětí okamžitě a stát na tom ve výsledku vydělá. „Dá to rovnější šance i dětem z velmi problematického prostředí,“ podpořila přijetí zákona první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Proti byli poslanci ODS a TOP 09. „Stát nemůže suplovat odpovědnost rodičů,“ argumentoval Jan Bauer (ODS). Hlasitě vystupoval proti zákonu o náhradním výživném rovněž tehdejší předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. „Nechci platit za další nezodpovědné tatínky,“ prohlásil.

Podle kritiků se neplatič bude dál placení alimentů vyhýbat, takže jde prostě jen o novou sociální dávku, která neřeší pošramocené vztahy v rodinách. Zákon kritizovala také bývalá ministryně spravedlnosti a předsedkyně Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová. Podle průzkumu, který si unie nechala vypracovat, je počet neplatičů výživného asi sedm procent.