Albánie čeká na investice do energetické infrastruktury. Ilustrační foto | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Albánie nemá proud, elektřina jde jen pár hodin

  • 18
Albánii sužuje nedostatek elektrické energie. Zásuvky v domácnostech i firmách fungují jen minimálně, většinou jen pár hodin denně. Země se ocitla na pokraji energetické krize, nejhorší za posledních deset let.

Plynulé dodávky energie mají zatím jen nemocnice, průmyslové pekárny, vodárny, policie, vládní instituce a velvyslanectví. Několikaměsíční sucha prakticky paralyzovala výrobu vodních elektráren, které jsou jediným zdrojem energie v zemi.

Ve městech se budou dodávky elektřiny přerušovat na 15 až 18 hodin denně, ale na venkově budou úsporná opatření ještě přísnější. Na venkově se ráno vypíná proud v 6:30, ve městech o hodinu později. Odpoledne se zapíná v 16 hodin, respektive v 17 hodin. Na další dvě hodiny se vypíná ještě večer.

V hlavním městě Tiraně je v posledních dnech slyšet vytrvalé hučení generátorů, nad městem se usadila kouřová clona. "Pokud bude energie přerušována trvale, dostaneme se do vážné ekonomické krize," řekl mluvčí obchodní komory Luan Bregasi.

Podle něho se mohou ztráty v soukromém sektoru vyšplhat až na 800 milionů dolarů. Podle Světové banky tato krize, nejvážnější za posledních deset let, bude znamenat vážné snížení výroby a příjmů v celé zemi.

Jednou z hlavních příčin krize je sucho, které sužuje Albánii několik měsíců, a její zchátralá infrastruktura pocházející z komunistické éry. Středopravá vláda premiéra Saliho Berishi, která nastoupila v září, za jednu z příčin označuje také špatné řízení bývalé socialistické vlády.

"Tato vláda dělá nemožné, aby zajistila nákup energie z jiných zemí," řekl ministr ekonomiky Genc Ruli. "Jednáme s Řeckem a Srbskem o využití jejich energetické sítě, jejímž prostřednictvím bychom dopravili energii koupenou na Ukrajině, v Bulharsku a Rumunsku," řekl.

Albánie dováží už téměř pět milionů kilowatt ročně z Makedonie a Řecka, to ale nepokrývá její potřeby. Situace je o to kritičtější, že ceny energie na regionálním trhu výrazně vzrostly. Podle odborníků Albánie trpí už patnáct let nedostatkem domácích i zahraničních investic v energetice.