S místy k stání údajně výrobce airbusů měl počítat jen pro krátké tratě. Ilustrační foto

S místy k stání údajně výrobce airbusů měl počítat jen pro krátké tratě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Airbus měl vyrábět letadla s místy pro stání

  • 13
Mysleli jste si, že let bez svačiny a pití zadarmo je strašlivá zkušenost? To jste ještě netušili, že může být hůř. Napříště si v letadle nemusíte ani sednout. V úterý se objevila informace, že evropský výrobce letadel Airbus chce údajně začít nabízet letouny s místy pro stání.

Podle deníku New York Times, který citoval i server CNN Money, už firma vyjednává s leteckými společnostmi v Asii. Zatím si žádná letadla s místy na stání neobjednala.

New York Times se odvolávají na německého univerzitního profesora. "Nazývat to místem by bylo zavádějící," řekl deníku profesor fyziky Olderburské univerzity Volker Mellert, který údajně viděl plány společnosti.

Cestující by měli mít prostor málo přes šedesát centimetrů. Byli by přitom opřeni o desku pokrytou čalouněním a při vzletu či přistání by se k ní přikurtovali pásem.

Pokud by se "na stojáka" upravil nejnovější dvoupatrový letoun A380, místo pěti set cestujících by se do něj vešlo až 853 lidí. Ale server upozornil, že s místy k stání by se většinou počítalo jen na krátkých tratích, jako například při letech mezi japonskými ostrovy.

Výrobce letadel však takové plány popřel. "Airbus na ničem takovém nepracuje, jde to proti našim plánům s letounem A380, kde je více místa," uvedl v prohlášení pro internetovou verzi deníku Guardian.

"Můžeme vás ujistit, že na tohle by Airbus nepřišel." Firma nyní po deníku žádá opravu.