1. Družstevní záložna Ostrava je v nucené správě

- Nucenou správu na 1. Družstevní záložnu Ostrava uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami. Důvodem je údajně nedostatečná likvidita záložny. Nuceným správcem byl jmenován František Havrilla. Nucená správa znamená, že všech 50 poboček záložny nebude přijímat ani vyplácet žádné vklady. Oznámil to předseda představenstva a generální ředitel 1. DZO Jan Skopal. Nucený správce by měl nejpozději do 14 dnů určit, v jaké výši by se měly vyplácet vklady družstevníků.

Skopal řekl, že nechápe, proč byla nyní na záložnu uvalena nucená správa. Likviditu 100 miliónů korun totiž považuje za dostatečnou.

"Z dosud neukončené kontroly neexistuje žádný zápis a tedy ani žádné výsledky. Až na jejich základě však mohl Úřad pro dohled vydat návrh na opatření. Pokud by tento návrh nebyl splněn, až pak by měla být uvalena nucená správa," dodal.

Výjimkou mimo tento postup je nedostatečná likvidita. V tomto případě má ale záložna lhůtu tři měsíce na to, aby předepsanou 15procentní likviditu z celkových vkladů naplnila. Skopal si proto myslí, že nucená správa na 1. Družstevní záložna Ostrava je neoprávněná.

Ministerstvo financí zatím o uvalení nucené správy na 1. DZO nemá podle mluvčí Jany Vargové dosud žádné informace. "Nucenou správu vyhlašuje Úřad pro dohled nad družstevními záložnami a ministerstvo financí k tomu dává souhlas," řekla Jana Vargová z tiskového oddělení MF.

"Jestli se něco odehrálo v této konkrétní záložně, o tom zatím nemám žádné informace," dodala.

1. Družstevní záložna Ostrava je největší družstevní záložnou v České republice s celkovým objemem vkladů 3,46 miliardy korun. Družstvo má 25.000 členů a 50 poboček.

Jak ČTK zjistila, pobočky 1. DZO o uvalení správy odpoledne ještě nevěděly. Například pobočka 1. Družstevní záložny v Hradci Králové neměla o dnešním uvalení nucené správy na záložnu žádné informace a pobočka pracovala normálně až do konce úřední doby v 15:30 hodin.

"Je to pro mě novinka. Vklady, keré dnes končí, vyplácíme," řekla těsně před koncem úřední doby pracovnice pobočky. Rovněž liberecká pobočka má dnes otevírací dobu do 15:30. V době uzavření pobočky nikdo z jejích zaměstnanců o uvalení nucené správy nevěděl.

V ČR nyní působí téměř sto spořitelních a úvěrových družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady téměř deset miliard korun.