ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zloděj ve vazbě nařkl policisty, že mu za falešná přiznání zařídili výhody

  • 2
Až pět let vězení navíc může dostat zloděj, který z vazby posílal Generální inspekci bezpečnostních sborů smyšlená udání na českobudějovické policisty. Popisoval v nich výhody, které od nich údajně získal za to, že falešně vypovídal. Obviněný se tak chtěl pomstít strážcům zákona, kteří ho do vazby dostali.

Do velkých problémů se dostal devětatřicetiletý zloděj, jehož dopadli českobudějovičtí policisté. Recidivista se totiž chtěl kriminalistům pomstít, a proto si vymyslel udání, které ve vazbě sepsal a poslal Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

„Obviněný poté svou písemnou výpověď potvrdil i při výslechu pracovníkům inspekce. Dvojici kriminalistů, kteří ho dostali do vazby, obviňoval, že s ním sepisovali či vytvářeli fiktivní protokoly o jeho výpovědích. V nich se měl doznávat ke skutkům, které nespáchal,“ vysvětlil mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Obviněný tvrdil, že za vymyšlená přiznání mu policisté umožnili styk s přítelkyní ve vazbě bez přítomnosti jiných lidí a také měl dovoleno do vazby propašovat různé balíčky.

„Pracovníci inspekce všechno důkladně prověřili a zjistili, že veškerá obvinění jsou lživá,“ dodal Matzner.

Pisateli lživých udání tak hrozí ještě delší pobyt za mřížemi. Za křivé obvinění může k trestu za krádeže dostat ještě pět let vězení navíc.

„Obviněný si zřejmě neuvědomil, že pobyt ve vazební cele má přísná pravidla a zadržení jsou neustále monitorováni. Udání a nadávky jsou z jejich strany standardní, to se ale nedá říci o tom, že by si dopisovali s inspektory z generální inspekce,“ podotkl Matzner.