Zámek je dominantou Vimperka.

Zámek je dominantou Vimperka. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Začaly opravy vimperského zámku. Má z něj být nový klenot Šumavy

  • 0
Roky požírala podlahy dřevomorka, omítka opadala a historické dědictví zakryly úpravy z 20. století. Když Národní památkový ústav před čtyřmi lety přebíral do správy areál zámku ve Vimperku, byl v dezolátním stavu. Na jaře začala první fáze rekonstrukce a za pár let by se měl zámek i se zahradami stát klíčovým turistickým lákadlem regionu.

První část stavby řeší Horní zámek. „V plánu je rozvést po objektu elektřinu a vodu. Opravíme budovy i nádvoří a odborníci kompletně zrestaurují interiéry,“ přibližuje ředitel územní památkové správy Petr Pavelec.

Vznikne také nová prohlídková trasa a kompletní rekonstrukcí projde zámecké Muzeum Vimperska, které je součástí Horního zámku. Většina zemních prací na prvním nádvoří už je hotová.

Uvnitř nyní pokračuje bourání a rozebírání dřevěných podlah napadených dřevomorkou. Stavbaři odstraňují účelové úpravy z minulého století. „Začali jsme také se zednickými pracemi, stěny některých místností jsou už opravené. Máme za sebou i pokládání elektřiny, která povede v podlaze. Až skončí bourání, mohou se do zdí pustit restaurátoři,“ přibližuje kastelán zámku Vojtěch Brož. Odborníci navíc mohou při pracích upřesňovat restaurátorské a stavebně historické průzkumy z předchozích let.

Areál je nyní pro turisty uzavřený. První práce mají být hotové do konce příštího roku, nové expozice tak budou moci návštěvníci projít v roce 2021. Pak budou následovat další rekonstrukce podle dlouhodobého výhledu památkářů.

Úprav se dočkají zahrady, jižní křídlo Dolního zámku, střechy a krovy či kanceláře a zázemí. Národní památkový ústav bude mít k dispozici necelých 350 milionů korun. „Už jsme získali 120 milionů z evropských fondů. Díky nim jsme mohli začít s aktuální revitalizací Horního zámku,“ podotýká Pavelec. Dále mají památkáři přislíbené peníze ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví a také od ministerstva kultury. Oba tyto příspěvky dají dohromady částku přes 220 milionů.

„Chceme ve Vimperku otevřít plnohodnotný zámecký areál, který bude odpovídat jeho kulturní a historické hodnotě. Bude otevřený veřejnosti a nabídne kvalitní expozice. Měl smůlu, když za první republiky a později sloužil jen praktickým účelům. My mu chceme vrátit význam, který mu historicky náleží,“ pokračuje Pavelec.

„Předpokládáme, že zámek zpřístupníme celoročně, Vimpersko má turistický potenciál i v zimě. Muzeum představí tuto oblast i zámeckou historii ve vytápěné expozici. Místo bude návštěvnicky žít po celý rok podobně jako Krumlov nebo Hluboká,“ slibuje Pavelec.

V létě otevřou speciální okruh

Českokrumlovskému zámku zapsaném na seznamu UNESCO se Vimperk sice nemá šanci počtem návštěvníků vyrovnat, mohl by však být šumavskou Kratochvílí, na kterou ročně zavítá kolem 35 tisíc lidí. „To je asi adekvátní přirovnání. Časem bychom se chtěli dostat na podobnou návštěvnost. Ta změna bude opravdu obrovská,“ říká kastelán Brož.

Projekt se zavázal k 18 tisícům návštěvníků v prvním roce provozu, což by podle kastelána neměl být problém. Počítá se však s tím, že turistů bude dál přibývat.

Přestože je areál nyní nepřístupný, v létě nabídne jeden prohlídkový okruh. „Nebude popisovat historii zámku, ale způsoby obnovy a památkářskou práci. Zájemci mají jedinečnou možnost vidět odhalená souvrství maleb sondou na stěnách. Jindy je vidět pouze jedna, zrestaurovaná vrstva, a ostatní zůstávají skryté, nyní se ukážou všechny,“ zve kastelán.

Prohlídková trasa se otevře v červenci a srpnu od úterý do neděle, v září o víkendech. Průvodce bude čekat před zámkem, příchozí pak vezme do zahrad a jižního křídla.

Vedení města Vimperk záměr schvaluje. „Jsme rádi, jakým směrem se zámek nyní ubírá. Už v roce 2015 jsme uvítali, když ho přebrali do správy památkáři. V rekonstrukci vidíme jedinečnou příležitost pro město,“ těší starostku Jaroslavu Martanovou. Právě od roku 2015 přispívá radnice ročně 350 tisíc korun na mzdové náklady zámeckého muzea.

Město s větším počtem turistů počítá a chce se na něj připravit. Už teď není parkování ve městě ideální a otevření zámku za dva roky by mohlo situaci zhoršit. „Máme nyní stavební povolení na parkoviště u letního kina blízko zámku. Zde by mělo příští rok vzniknout třicet parkovacích míst,“ potvrzuje místostarosta Vimperka Zdeněk Kuncl.

Se stáním se tady počítalo již za dob předchozího správce NP a CHKO Šumava. „Dostali jsme dotaci na demolici starého domu v místní vyloučené lokalitě u výjezdu na Strážný. Místo něj bychom příští rok postavili další záchytné parkoviště a chodník,“ doplňuje starostka Martanová.

Radnice s památkáři vývoj na zámku konzultuje. Nyní vypracovává analýzu cestovního ruchu ve městě, aby získala turistické statistiky, znala potřeby návštěvníků a mohla efektivně upravit informační systém. Následovat bude dokument strategie cestovního ruchu. „Chceme vědět, co tu chybí a co zajistit, abychom mohli pracovat na zlepšeních pro turisty ruku v ruce s opravami na zámku,“ říká Kuncl.