Loučovice a Vyšší Brod spojila nová cyklostezka, stála téměř sto milionů

  9:26
Vltavská stezka, která má spojit Lipno a Týn nad Vltavou, je delší o pět kilometrů. Starostové Loučovic a Vyššího Brodu doufají, že k nim bude jezdit více turistů.

Loučovice a Vyšší Brod nepatří na Lipensku mezi nejatraktivnější turistická centra. S Lipnem nad Vltavou či Frymburkem se nemohou srovnávat, byť je kolem krásná příroda a ve Vyšším Brodě i slavný klášter. Od včerejška pro ně ale bude přece jen o něco snazší přilákat další návštěvníky, především ty na kole. Spojila je totiž nová cyklostezka dlouhá 5,5 kilometru. Stála 92,5 milionu korun.

„Jsem moc rád, že je dokončená. V našich hlavách byla možná už dvacet let, na papíře deset. Loučovice byly průmyslové, ale z toho už moc nezbylo. Máme však krásnou přírodu a cyklostezka je pro nás velká šance. Mělo by to pomoci turismu, což by znamenalo i nové podnikatelské příležitosti,“ pochvaloval si starosta obce Jan Kubík.

Loučovice by si tak velkou investici mohly dovolit jen těžko, akci měl na starost Jihočeský kraj, který zaplatil 31,2 milionu, evropská dotace byla 42,5 milionu a zbytek přidal Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Výsledek potěšil i starostu Vyššího Brodu Jindřicha Hanzlíčka. „Pro nás to má velký význam. Když někdo řekne Vyšší Brod, tak se mu vybaví nádherné historické městečko, ale to je asi tak všechno. Cyklostezka je pro nás obohacení. Měli jsme ji v územním plánu připravenou osm let a na našem katastru pokračování rozhodně nebude problém. I my potřebujeme podobné atraktivity, abychom zde udrželi obyvatele,“ konstatoval starosta.

Upozornil tím na důležitou věc, nový úsek je součástí páteřní cyklostezky, která má v budoucnu vést od Lipna až do Týna nad Vltavou. Dohromady to bude bezmála 190 kilometrů, z toho je aktuálně hotových přibližně 90 kilometrů. Bude to kombinace šotolinových cest a asfaltových povrchů podle toho, co dovolí terén a ochrana přírody. Šířka bude od dvou a půl do tří metrů.

Příští rok v Českém Krumlově

„Příští rok budeme pokračovat s dalším úsekem v Českém Krumlově. Sehnali jsme peníze ze SFDI, my přidáme další, abychom tuto unikátní cyklostezku co nejdříve dokončili,“ upozornil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Zdůraznil, že pro jižní Čechy je cestovní ruch stěžejní a toto je lákadlo, aby do regionu turisté přijížděli a trávili tady čas. S tím souhlasí i ředitel Nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek. „Tato cyklostezka má obrovský potenciál. Pokud se podaří dokončit, naláká velké množství lidí. Bude mít sice i některé kopcovitější úseky, ale protože stále více lidí jezdí na elektrokolech, tak to nikoho neodradí,“ konstatoval.

Pro srovnání, jen na české straně Labské cyklostezky se ročně pohybuje na 800 tisíc návštěvníků. Na podobných místech v Německu, Rakousku i Maďarsku jsou čísla ještě vyšší.

Vltavská stezka

Trasa: Nová Pec - Lipno (po obou březích) - Vyšší Brod - Rožmberk nad Vltavou - Český Krumlov - Zlatá Koruna - České Budějovice - Hluboká nad Vltavou - Týn nad Vltavou. Aktuálně je cyklostezka hotová v délce zhruba 90 kilometrů z celkových 188,4. Cyklisté mohou využívat například úseky Boršov - Budějovice - Purkarec, Hněvkovice - Týn, Frýdava - Nová Pec - Horní Planá či Frymburk - Lipno nad Vltavou.

Vedoucí krajského odboru dopravy Andrea Tetourová potvrdila, že další část stezky, kterou budou stavět příští rok v Krumlově, povede od Porákova mostu ke Trojici. „Další úsek, kde jsme ve vysokém stupni připravenosti, spojuje kemp Modřín a Lipno nad Vltavou. Máme dokumentaci a žádáme o stavební povolení,“ upřesnila Tetourová.

Dokumentace je hotová také k částem ze Zlaté Koruny do Boršova nad Vltavou a z Purkarce do Hněvkovic. „Tam ale potřebujeme, aby byly hotové změny územních plánů dotčených obcí, které stavbu umožní,“ vysvětlila vedoucí odboru.

Ve chvíli, když se podaří tyto dvě části udělat, budou moci jet cyklisté pohodlně a především bezpečně od kláštera ve Zlaté Koruně až do Týna nad Vltavou. Už vloni se totiž podařilo dokončit část z Boršova do Českých Budějovic, která se stala rychle velmi atraktivní.

Asi nejsložitější tak bude vybudování části mezi Českým Krumlovem a Rožmberkem nad Vltavou. Myslí si to například i Jan Vlášek z nadace. V těchto místech je mimo jiné nutné zohlednit i ochranu přírody a je tam náročný terén. Přesný termín dokončení celé cyklostezky tak zatím nelze úplně odhadnout.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...