Obvinění odcizili celkem 1,5 kg vltavínů. Prodat už je nestihli, a tak jsou zpět u svého majitele. | foto: Policie ČR

Trojice zlodějů ukradla sběrateli desítky vltavínů přímo z vitríny v obýváku

  • 1
Sběrateli ze Lhenic na Prachaticku před časem zloději ukradli celkem 1,5 kilogramu vltavínů v hodnotě přes 300 tisíc korun. Než je však stačili prodat, policie je dopadla. Vzácné kameny jsou tak zpět u majitele a pachatelům hrozí až pět let vězení.

Pro krádež oblíbených vltavínů se rozhodla trojice, dva muži a žena, z Českobudějovicku letos v zimě. Vytipovali si následně dům sběratele ze Lhenic.

Tam poté odcizili sbírku cenných kamenů. „Bylo to celkem 1,5 kilogramu vltavínů, které byly volně uložené ve skleněné vitríně v obývacím pokoji. Majiteli tak způsobili škodu za 316 000 korun,“ přiblížila Martina Joklová, mluvčí prachatické policie.

Majitel už možná ani příliš nedoufal, že svou sbírku ještě uvidí. Zloději se ji chystali dál prodat. To se jim ale nakonec nepovedlo. Prachatičtí kriminalisté ve spolupráci z policisty z Netolic totiž případ vyřešili.

„Nyní už jsou tak obviněné tři osoby 28letý muž, 19letá žena a mladistvý, kteří se dopustili krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ doplnila Joklová. Potvrdila, že celou sbírku drahých kamenů zajistili a vrátili zpět majiteli.

Mluvčí ještě doplnila, že zloději nebyli v žádném příbuzenském svazku se sběratelem, ale dokázali si ho pro krádež vytipovat.

Trestní stíhání obviněných je na svobodě a všechny v brzké době čeká soud. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let.