VIDEO: Videomapping i akrobati. Festival Vltava žije slaví 100 let republiky

  • 2
Několik tisíc lidí ve čtvrtek po osmé napjatě očekávalo, až se na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. rozzáří čtyři velké věže, domy po obvodu centra pohltí laserová a světelná show a začne oblíbený festival Vltava žije. Letos vypráví stoletý příběh republiky. Akce pokračuje i v pátek večer.

Vše začalo v půl deváté večer vyprávěním „stoletého“ starce, který stručně popisoval uplynulých sto let a nejdůležitější historické okamžiky Československa svému pravnukovi.

Poté nastoupili akrobati, kteří se ladně pohupovali na lanech mezi dvěma věžemi a předvedli skvělé představení. Poutavá byla také připomínka druhé světové války, kterou provázela ohňová show a pomocí laserů létala po průčelích domů letadla.

Pak se náměstí zbarvilo do ruda a objevily se obří hvězdy a srpy a kladiva jako připomínka vlády komunistů, následně nechyběla třeba ani ukázka spartakiády a písně Poupata od Michala Davida.

Festival Vltava žije se však ve čtvrtek večer neodehrával jen na náměstí, ale také v areálu pivovaru Samson, u Vodárenské věže v letním kině Háječek a u Jaderné elektrárny Temelín. Kdo tato představení nestihl, může na ně vyrazit ještě v pátek od 20:00 do 23:30.

Audiovizuální představení se odehrávají v pravidelných intervalech. Náměstí Přemysla Otakara II. je místem děje hlavního programu s názvem Má vlast.

„V hodinové multimediální show nechybí originální scénické prvky, živé obrazy i akrobatická vystoupení. Představí se 50 účinkujících. Všechny věže ožijí díky kombinaci projekcí a LED obrazovek, které dohromady vytvoří 300 metrů čtverečních ploch. Chceme se v symbolech dotknout příběhu naší republiky a prostřednictvím show probudit národní hrdost,“ popsal režisér show Rudolf Střítecký z pořádající agentury Art4promotion.

Upozornil, že ideální pohled diváků bude ze středu náměstí od Samsonovy kašny směrem ven. V letním kině Háječek diváci uvidí premiéru dokumentární vzpomínky MěSTO České Budějovice, která na plátně oživí momentky z uplynulých 100 let života v Budějovicích.

Dvůr pivovaru Samson rozzáří videomappingová projekce s názvem STO. Na návštěvníky čeká v areálu ochutnávka piv Samson včetně ležáku, který nedávno obdržel v Londýně cenu World Beer Awards.

Díky laserovému mappingu ožije i Vodárenská věž. Na vodojemu bude panoramatická projekce STOletí po kapkách. Během festivalu bude věž zpřístupněná včetně komentovaných prohlídek.

Reakce těch, kteří včera show viděli, se velmi rozcházely. Zatímco někteří ji hodnotili jako super zážitek, jiní odcházeli rozpačití s tím, že předchozí ročníky a představení na náplavce u Vltavy byly povedenější.