V Týně nad Vltavou odvolali dvě tajemnice úřadu, opozice upozorňuje na bossing

  9:52
Velmi napjatá atmosféra panovala na čtvrtečním jednání zastupitelů v Týně nad Vltavou. Někteří opoziční zastupitelé se snažili začít debatu kvůli odvolání tajemnice města Jany Polívkové Vrané a tajemnice vltavotýnské bezpečnostní rady Lucie Dudkové. Podle nich rada města složená ze zástupců hnutí ProTejn a KDU-ČSL nepostupovala při ukončení pracovního poměru podle zákona a město kvůli tomu čelí několika žalobám.

Týn nad Vltavou | foto: Petr Lundák, MF DNES

Kromě dvojice pracovnic na úřadě v uplynulých týdnech skončila kvůli výtkám i vedoucí odboru hospodářské správy Petra Nováková, která podala výpověď. Věc se řešila až v závěrečné diskusi, kdy starosta města Karel Hladeček (ProTejn) vysvětlil odvolání tak, že za tím stojí závažná pochybení obou pracovnic.

„Situaci jsme konzultovali na příslušných místech, u paní tajemnice i na krajském úřadě. U paní Dudkové jsme se tak rozhodli na základě provedeného auditu na pracovišti krizového řízení,“ řekl starosta.

Hladeček však připustil, že nikdo nepožádal o souhlas s odvoláním tajemnice, což je za jistých okolností povinnost vedení města. „V tomto případě jejich souhlas nebyl nutný, protože došlo k hrubému porušení pracovní smlouvy,“ zdůraznil Hladeček.

Opoziční zastupitel a bývalý starosta Ivo Machálek (Trikolora) ale upozornil, že u obou pracovnic úřadu i jedné z vedoucích odboru docházelo ze strany vedení města k bossingu, který vyústil až k nuceným odchodům zaměstnanců.

„Jako scéna při komunistických procesech“

Vedoucí odboru hospodářské správy Novákové například vedení města vytýkalo, že nezvládá svou práci, byť zastávala na úřadě ještě jinou pozici. Její působení obhajovala právě bývalá tajemnice, po níž podle některých zastupitelů rada města chtěla, aby ji odvolala. I v této souvislosti nakonec údajně musela skončit sama tajemnice.

„Vy jste věděli, že z kraje nedostanete souhlas, tak jste hledali cokoli, abyste mohli zlikvidovat obě dámy. Byl jsem svědkem, jak místostarosta Ondřej Bouška (ProTejn) osobně dohlížel na vyklizení kanceláře tajemnice. Bylo to jak scéna při komunistických procesech z padesátých let. Očekávám, že se paní tajemnice bude bránit a město za to ponese následky,“ řekl Machálek.

Jeho slova potvrdil i Michal Chmela (Fandíme Týnu). Podle něj lze očekávat, že tajemnice bude po městu žádat kromě několikaměsíčního odstupného platu i náhradu za nemajetkovou újmu. Přitom navrhl, aby zastupitelstvo po diskusi hlasovalo o tom, zda schvaluje toto rozhodnutí vedení města.

Zastupitel Jan Novák (Piráti) připomněl podobné případy z Budějovic a Písku, kdy se po soudním sporu měli odvolaní tajemníci vrátit do úřadu a byli také náležitě odškodněni. „Je naprostou neschopností, pokud si nikdo z vás nedohledal, jak podobné případy končí. Nemluvě o tom, že do budoucna jsou mezilidské vztahy i důvěra na úřadu citelně poškozené,“ upozornil.

Část zastupitelstva opakovaně vyzývala vedení města, aby dalo prostor k vyjádření dotčeným pracovnicím, které byly přítomné. Tomu se starosta Hladeček bránil s tím, že by z toho nerad dělal veřejnou věc.

„Výpověď byla blesk z čistého nebe“

Po předání slova však odvolanou tajemnici v úvodu řeči přerušila právnička města Jana Čutková s tím, že nemůže vystoupit, protože není občanka Týna. Právo se veřejně obhájit tak jednomyslně schválili až nezvykle v hlasování zastupitelé.

„Pracuji zde dva roky. I přes některé neshody jsme se s kolegy respektovali. Chtěla jsem zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců. Výpověď byla blesk z čistého nebe. Pokud mi byla vytýkána špatná komunikace i se zaměstnanci úřadu, bylo to zcela mimo. Spíše za to může to, že jsem ne vždy souhlasila s názory a rozhodnutími vedení města. Poslední slovo bude mít soud a moc si přeji, aby rozhodl rychle a městu nevznikly větší škody,“ vyjádřila se.

Dalším z důvodů podle ní měla být také šikana na pracovišti, které se měla dopustit vůči některým kolegům. „S tím jsem ale nikdy nebyla seznámená a nic o tom nevím. Navíc jsem přijala směrnici na ochranu oznamovatelů podobných věcí,“ dodala Polívková Vraná.

K odvolání se vyjádřila také Dudková, která zmínila, že nedůvěru od nynějšího vedení cítila už krátce po loňských volbách. Podle ní situace dospěla až v jednání se známkami bossingu.

„I kvůli tomu jsem dala podnět na inspektorát práce, který byl přijatý jako odůvodněný, a doporučili mi, abych podala žalobu na dva statutární zástupce města. To jsem udělala. Myslím si, že obě výpovědi s tím úzce souvisí,“ uvedla.

V závěrečném hlasování zastupitelé určili, že rozhodnutí rady města neschvalují. Pro hlasovali všichni radní, ostatní zastupitelé hnutí ProTejn se zdrželi, všichni opoziční zastupitelé byli proti.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...