Střevlík Ménétriésův je dravý brouk, který se živý zejména slimáky a pavouky. | foto: CZ-SK South LIFE

Vědci chytají střevlíky a barví jim krovky, pomůže jim to při sčítání

  • 4
Lipensko je domovem vzácného brouka. Střevlík Ménétriésův zde žije v evropsky významné lokalitě Kapličky u Loučovic. A právě tam vědci provádí experiment, který je součástí projektu na ochranu přírody CZ-SK South Life. Ten má za cíl zlepšit ochranu tří prioritních druhů na 11 stanovištích na jihu Čech a na Slovensku.

„Při pokusu se snažíme co možná nejpřesněji zjistit počty střevlíků, kteří zde žijí. Protože nemůžeme prozkoumat všechny biotopy, které jsou tu velice členité, tak si přímo vytyčíme náš prostor,“ popsal entomolog Jaroslav Boháč.

Dodal, že plocha, na které se experiment odehrává, činí zhruba 115 hektarů. Tento dravý brouk, který se živý zejména slimáky a pavouky, se vyskytuje výhradně na šumavských, bavorských a rakouských rašeliništích v okolí hranic těchto oblastí.

Při experimentu vědci odchytí do speciálních pastí několik exemplářů. Těm pak označí krovky červenou barvou a vypustí je do postavené ohrádky.

„Z následného poměru, který vznikne srovnáním označených a neoznačených jedinců, se dá určit, kolik v lokalitě Kapličky žije těchto vzácných střevlíků,“ uvedl Boháč s tím, že s brouky budou zacházet s největší šetrností.

Pro výpočet poté výzkumníci využijí speciální rovnici, aby byl postup přenositelný i na další území. Experiment je unikátní i z hlediska výběru místa na rašeliništi. Podle Boháče se jinak dějí spíše v lépe přístupných terénech nebo v zemědělské krajině.


Témata: Jihočeský kraj