Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Překupníkovi zemědělských strojů hrozí deset let vězení

  • 2
Nakupoval, prodával a neplatil. Českobudějovický krajský soud se začal zabývat podezřelým byznysem obchodníka z jižní Moravy, který nakupoval zemědělské stroje na dluh a některé obratem prodal.

Muži, jehož už před dvěma lety potrestal za podobné obchody soud v Brně, hrozí za podvod pět až deset let vězení. Jedním z poškozených je i jihočeská firma.

Státní zástupkyně Marie Štěpková vyčíslila škodu, kterou obchodník způsobil, na 8,7 milionu korun. Podle obžaloby odebíral na dluh v letech 2013 až 2014 secí a postřikovací stroje ačkoliv věděl, že je nebude moci uhradit, protože jeho firma byla v úpadku. Od firmy Agrio MZS z Mříče u Křemže koupil pojízdný postřikovač za 6,3 milionu korun, ale splatil po četných urgencích jen polovinu ceny.

„Telefony bral, ale tvrdil, že čeká na peníze, že byla banka zavřená nebo že je nemocný,“ popsala jeho jednání účetní Agria.

Podobně postupoval v dalších třech případech. Některé stroje odebral od leasingové společnosti a v rozporu se smlouvou je obratem prodal. Od svého známého z Hodonína si napůjčoval postupně dva miliony korun, směnky do doby splatnosti neuhradil.

Devětapadesátiletý Ladislav Knoflíček ze Svatobořic u Kyjova ovšem k soudu nepřišel. Omluvil se ze zdravotních důvodů a plnou moc k jednání podepsal pro svou obhájkyni. K případu odmítl vypovídat i v přípravném řízení.

Podle zjištění krajského soudu se brzy po likvidaci své firmy L-Servis rozvedl a nemá žádný majetek. V době, kdy jeho firma vyhlásila úpadek, přitom stavěl dům a používal firemní peníze pro osobní potřebu.

Soud odročil hlavní líčení kvůli vyslechnutí posledního svědka, který se z jednání omluvil, na 27. února, kdy pravděpodobně padne rozsudek.