Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Řidičák levně se nevyplácí. Budějovickou autoškolu vyšetřuje policie

  • 1
Alfa Autoškola v Českých Budějovicích slibovala rychlou a levnou cestu k získání řidičského průkazu. Kurzem se ale zabývají policisté, na které se obrátily desítky nespokojených zákazníků.

Sídlo v moderním byznys centru na českobudějovické Lannově třídě působí dojmem dobré adresy. Zvolila si ho i Alfa Autoškola, která lákala lidi do kurzu snů - k řidičskému průkazu se měli dostat do dvou měsíců za výhodnou cenu 7 500 korun.

Jenže zkušenosti jejích zákazníků jsou jiné.

„V kurzu Alfa Autoškola jsem začala na podzim 2016, zaplatila jsem za řidičák, ale dodnes ho nemám. Termínů na jízdy bylo málo, pak mi přestali brát telefony a nakonec mi instruktor zavolal, že se škola zavírá,“ uvedla 27letá středoškolská učitelka Adéla Fučíková z Českých Budějovic.

Podařilo se jí absolvovat všechny povinné jízdy, ale poslední půlrok se marně snaží dostat od majitele zrušené autoškoly aspoň své dokumenty, aby mohla kurz dokončit jinde. Když přišla na nestandardní postup autoškoly upozornit policii, zjistila, že není sama.

„Prověřujeme případ obdobného charakteru. Provádíme výslechy poškozených osob a zajišťujeme faktury i další dokumenty,“ potvrdil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Policie se zatím případem zabývá jako přestupkem proti majetku, ale protože poškozených přibývá, zřejmě kauza naroste do trestného činu podvodu či zpronevěry.

Přitom Alfa Autoškola má stále na firemních stránkách mobilní spojení. Po vytočení čísla se však ozve, že je mimo provoz. Webové stránky ani profil na Facebooku nefungují, v sídle v Lannově ulici narazíte na poštovní schránku plnou reklam. MF DNES se tak majitele nepodařilo kontaktovat.

Zajímavostí je, že dvě zánovní Dacie Logan této autoškoly se ocitly na firemní stránce Academic autoškoly v Kněžskodvorské ulici. Tam se lze i dočíst, že jde o pobočku firmy Alfa Autoškola. Jenže po kliknutí na její web se dozvíte, že i Academic je mimo provoz.

O potížích svého konkurenta vědí i další autoškoly v Budějovicích. Je to logické, protože její bývalí „nedostudovaní“ žáci hledají záchranu u nich.

„Měli jsme dva lidi z Alfa Autoškoly. Jeden muž přišel ve chvíli, kdy jsme mu mohli uznat všechno, byl připravený skoro na osmdesát procent a u nás si zaplatil jen zbývající jízdy. Druhé ženě jsme ale nemohli uznat nic, musela si zaplatit nový kurz,“ popsal Roman Tlapák, ředitel Profiautoškoly ÚAMK ČR.

Bývalé žačce Alfa Autoškoly se tak získání řidičského průkazu pořádně prodražilo - k 7 500 korunám musela přidat dalších devět tisíc.

Byznys s řidičskými průkazy se zřejmě vyplácí. Jen na Českobudějovicku je na čtyřicet firem, které se tím živí. Vedení Asociace autoškol ČR se zabývá i stížnostmi.

„Loni jsme zaznamenali stížnosti desítek zákazníků na nestandardní průběh kurzů, které trvaly nepřiměřeně dlouhou dobu, někteří žadatelé nebyli dobře připraveni na zkoušku a jejich úspěšnost byla velice malá. V současné době mám informace, že Alfa Autoškola ukončila svoji činnost,“ sdělil Jiří Martínek, člen výkonné rady Asociace autoškol ČR a učitel autoškoly z Třeboně.

Při vybírání kurzu pro řidičák je podle Martínka důležité zjistit si o firmě co nejvíc informací a dát i na zkušenosti od příbuzných a známých, kde byli spokojeni. Na webových stránkách by si měl dát zájemce pozor hlavně na cenu.

„Pokud autoškola nemá na svých stránkách ceník, není něco v pořádku. A pokud má cenu podezřele nízkou oproti těm, které jsou v okolí běžné, zřejmě se bude snažit na něčem ušetřit. Pak lze předpokládat, že některé hodiny žák nedostane, nebo mu budou zkráceny, což je porušení zákona,“ varuje Martínek.