Vozy českobudějovické MHD řídí stále více žen.

Vozy českobudějovické MHD řídí stále více žen. | foto: Petr Lundák, MF DNES

V budějovické MHD přibývá žen za volanty autobusů a trolejbusů

  • 1
Při současné velmi nízké nezaměstnanosti, kdy se mnoha firmám jen těžko hledají noví pracovníci, se dopravnímu podniku v Českých Budějovicích povedla pozoruhodná věc. Meziročně zvýšil počet řidiček už o sto procent. Ty usedají za volanty autobusů i trolejbusů. Nyní jich je celkem devatenáct.

„Počet řidiček městské hromadné dopravy se v letech 2014 až 2016 držel pod číslem deset, což byl mezi dvěma stovkami mužů výrazný nepoměr,“ upozornil mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička.

Dopravce, jehož stoprocentním vlastníkem je město České Budějovice, tak zahájil kampaň, ve které se snažil přilákat právě i dámy.

„S kampaní jsme začali v roce 2016 a ukazuje se, že se vyplácí. Od počátku roku 2017 do současnosti firma přijala již 74 nových řidičů a řidiček,“ spočítal ředitel a místopředseda představenstva společnosti Slavoj Dolejš.

Podobně jako mnoho dalších firem však dopravní podnik řidiče dál hledá a pokračuje v náboru pod heslem Dámy a pánové, vaše město Vás potřebuje! Společnost také zavedla nástupní bonus ve výši 20 tisíc korun a navyšovala tarifní složku mzdy.

Letos hodlá zavést nové linky. Ty spojí parkoviště v Jírovcově ulici s českobudějovickou nemocnicí a Havlíčkovou kolonií novými elektrickými midibusy.

„I tady byla naše představa, že bychom mohli na jejich řízení nalákat další ženy,“ sdělil před časem Dolejš.

Budějovická městská hromadná doprava nyní jezdí na patnácti autobusových a osmi trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 milionu kilometrů. V podniku pracuje 418 zaměstnanců, z toho je 196 řidičů.