Hospodští musejí kontrolovat bezinfekčnost hostů.

Hospodští musejí kontrolovat bezinfekčnost hostů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Hospody jsou zase bez hostů, na jihu Čech klesly tržby na polovinu

  • 12
Na oběd přijde polovina hostů, po půl čtvrté odpoledne už není koho obsluhovat, protože je hospoda prázdná. Do toho urážky těch, kteří odmítají prokázat svou bezinfekčnost. Tvrdší covidová opatření těžce zasáhla i majitele restaurací na jihu Čech. V tržbách zaznamenali obrovský propad.

Třeba U Černého koníčka, v budějovické restauraci s více než stoletou tradicí, to přitom ještě před několika týdny vypadalo na kýžený restart.

„V říjnu se nám hosté začali vracet nejen krátce na oběd, ale i večer. Momentálně ale v souvislosti s povinností kontrolovat očkování nebo testy, což samozřejmě činíme, hosté přestali chodit. Obědy nám klesly na polovinu a večer máme takřka prázdno,“ potvrdil majitel Karel Sarauer.

Teď přitom mělo nastat období velkých tržeb, například díky svatomartinským hodům a poté předvánočním setkáním. „Husy máme nakoupené, ale třeba firemní večírky se ve velkém ruší a očekávání větších tržeb je již nereálné,“ konstatoval Sarauer.

O dny, kdy obvykle mnoho lidí míří ochutnat svatomartinská menu, má obavy i vedoucí restaurace Masné krámy Tomáš Olejník.

„Ještě v pondělí 1. listopadu jsme pokles tržeb ani zákazníků nepocítili. Od úterka ale bylo evidentní, že hosté pravděpodobně změnili plány, a rušili rezervace. Propad byl v úterý a ve středu zhruba 30 až 40 procent oproti normálu. Uvidíme, jak se trend bude vyvíjet,“ uvedl Olejník.

I ostatní oslovení reagovali podobně. „Rozdíl před zavedením kontrol a po nich byl opravdu veliký. Uvidíme, jak to bude v době adventu, kdy za normálních okolností chodí hodně zákazníků,“ poznamenal Petr Brom z pizzerie Fontána v centru krajského města.

Samotesty nejde stíhat všude

Určitým řešením, jak zákazníky bez očkování a testů obsloužit, jsou samotesty. Někdy je však jejich využívání nereálné. 

„My je nabízet nebudeme. Při obědě k nám přijde najednou třeba 40 lidí. To bychom nemohli stihnout,“ vysvětluje Lukáš Ašenbryl, majitel budějovické Gerbery. 

I mimo krajské město je to stejné, což potvrzuje Zdeněk Lískovec, majitel Kozlovny u Plechandy v Písku. 

„Lidé mají s kontrolou bezinfekčnosti stále problém. Někteří si u nás zakoupí test. Další mají poměrně jasný argument – když mohou lidé chodit na koncerty a sportovní zápasy, kde jsou tisíce lidí, proč jsou omezení v hospodách, kde sedí sto hostů. Jedná se ale o jednotky lidí,“ postřehl. 

I u něj už lidé a firmy ruší vánoční večírky. Prosinec přitom pro hospodské bývá jedním z nejlepších měsíců v roce.

Někdy i vynadají obsluze

Agresivita lidí podle něj není mířená přímo proti hospodským, zlobí se celkově na současnou situaci a vládní nařízení. Někdy je však vztek mířený i na obsluhu.

„Nepamatuji, že by to bylo někdy tak nepříjemné jako minulý týden. Jeden štamgast mi začal nadávat a pak mi ještě psal sprostou SMS,“ svěřila se servírka jedné budějovické hospody, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Hodně zákazníků se pak znovu vrátilo ke krabičkám a boxům a obědy si přes poledne pouze vyzvednou. Opět tak roste rozvoz.

Z průzkumu MF DNES také vyplynulo, že ve všech restauracích a kavárnách, kam redakce vyrazila, vládní nařízení dodržují, jsou důslední a u očkovaných čekají, až si mohou naskenovat QR kód z aplikace Tečka.

Redakce navštívila na dvě desítky zařízení. Číšníci a servírky se ve velkém shodují, že provádění kontrol je pro ně jen nutné zlo a raději by rovnou obsluhovali.