ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Na Jindřichohradecku se pohybuje šelma, zřejmě puma americká

  • 103
Mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku se podle policie pohybuje velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká. Policie varuje obyvatele a turisty před pobytem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné, uvedl to mluvčí policie Jiří Matzner.

„Šelma měla být ve volné přírodě pozorována již od dubna letošního roku, tato skutečnost však byla policistům oznámena až nyní,“ dodal Matzner.

Mohla by to podle něho být dospělá puma americká, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. 

Redakce iDNES.cz zjišťovala, zda nechybí nějaká šelma například v nedalekém Zooparku Na Hrádečku, kde chovají dokonce i pumy.

„Chováme dvě pumy americké, které mláďata nikdy neměly a obě jsou u nás v zoo. Nedovolili bychom si ohrožovat lidi a v případě úniku zvířete bychom policii ihned kontaktovali,“ uvedla majitelka zooparku Romana Albrecht Lišková.

Žádné zvíře prý nepostrádá ani chovatelka lvů Ivana Lapková Zelinová poblíž Studnic u Lodhéřova na Jindřichohradecku. Pravděpodobně se tak jedná o šelmu od neregistrovaného chovatele.

„Chování šelmy je nepředvídatelné, jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, přesto je však na místě opatrnost,“ poznamenal mluvčí Policie potřebuje hodnověrné a aktuální informace o pohybu zvířete. Přijme je na čísle 158. S odborníky už policie řeší možnosti lokalizace a odchytu zvířete.

Před rokem utekla puma ze zooparku nedaleko Prahy:

29. června 2018

,