VIDEO: V Písku opět stojí sochy z písku, odkazují na devítku v letopočtu

  • 0
Břeh Otavy opět zdobí obří pískové sochy, které vytvořili sochaři Josef Faltus a Marian Maršálek. Letošní téma zní Písecké osudové devítky. Jejich slavnostní odhalení se uskuteční v pátek jako součást třídenního festivalu Pískoviště, který až do neděle nabídne hudbu, divadlo, show, dílny a soutěže.

Sochaři se do práce pustili už 25. dubna. Ráno jim dorazila první zhruba třicetitunová fůra speciálního písku, který začali hutnit, aby z něj mohli začít vyřezávat.

Letošní sochy představí několik událostí devítkových roků v dějinách města Písku počínaje 600. výročím založení husitské městské republiky v Písku až po 30. výročí obnovy demokracie v naší zemi.

„Je super, že tato tradice má vždy souvislosti s Pískem, pískem a děním kolem festivalu. Sochy mají vždy nějaké téma, které s městem souvisí. Je to velice zdravé, nejde tak o žádnou exhibici nahodilých tvarů,“ usmívá se sochař Josef Faltus, který je každoročním hostem.

„Lidé jsou na sochání a slavnost zvyklí, čekají na to a některé už dokonce znám. Jezdí se sem dívat z celé republiky a město tím připomene, co má,“ dodal minulý týden, kdy byli sochaři v plné práci.

Vernisáž jejich soch začne na náplavce Otavy v pátek v 11.30. V tu dobu už se budou konat další akce, které jsou součástí třídenního festivalu Pískoviště. Letos ho pořádá Sladovna a jeho tématem jsou hrdinové z (P)písku.

„Na hrdinství lze pohlížet mnoha způsoby, my ale chceme ukázat, že hrdinou může být opravdu každý. Hrdinský čin může být i takový, který děláme běžně a ani nám to tak nepřijde,“ říká produkční Sladovny Petra Mojžíšová.

Program se odehraje na Bakalářích, v okolí řeky Otavy pod hradbami, u Kamenného mostu, před kulturním domem, v Palackého sadech, v budově nové knihovny i na jejím nádvoří a samozřejmě také ve Sladovně. Více zájemci najdou na webových stránkách zde.

,