Dvojice obžalovaných z vraždy manželů stanula před krajským soudem v Českých...

Dvojice obžalovaných z vraždy manželů stanula před krajským soudem v Českých Budějovicích. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Za trýznivou vraždu manželů dostala žena 28 let vězení, muž o rok méně

  • 55
Krajský soud v Českých Budějovicích poslal na 27 a 28 let do vězení Jána Moncol’a a Michaelu Krajčovou, kteří jsou obžalovaní z loňské vraždy manželů v osadě Pazderny na Písecku. Rozsudek není pravomocný.

Pětatřicetiletý Ján Moncol’ a devětadvacetiletá Michaela Krajčová ze Slovenska podle soudu loni v lednu přepadli manželský pár v jejich mobilním domě. Vetřeli se tam pod záminkou, že manželům nabídnou spolupráci při prodeji elektrospotřebičů.

Podle spisu poškozené pobodali kuchyňským nožem a z bytu manželů v Záhoří ukradli trezor se 400 tisíci korunami.

Pak oba obžalovaní zmizeli v Rumunsku, kde je dopadla tamní policie. Zadržení se odehrálo 17 kilometrů od hranic s Moldavskem, 12. února rumunští policisté vydali zadržené do České republiky.

Krajčová dnes dostala 28 let vězení, trest pro Moncol’a je o rok nižší.

Předsedkyně senátu soudu Olga Smrčková vysvětlila, proč Krajčová dostala vyšší trest. „Byla organizátorkou celé akce, manželský pár znala. Navíc neprojevila žádnou lítost, ani se k vraždám nedoznala. Také se mohla omluvit pozůstalým, kteří byli v soudní síni,“ uvedla Smrčková.

Moncol’, který už poznal vězení a má za sebou násilné činy, v závěrečné řeči trochu lítosti projevil a spolupracoval s vyšetřovateli.

Soudkyně také odůvodnila, proč obžalovaní dostali výjimečné tresty. „U poškozeného vznikla zranění zaživa. Dobře si uvědomoval, v jaké situaci se nachází. Pociťoval extrémní strach, umíral několik minut. Všechny okolnosti naplňují znaky zvlášť trýznivého způsobu vraždy,“ řekla.

Podle znalce z oboru klinické psychologie Václava Šnorka trpí oba obžalovaní poruchou osobnosti. U pětatřicetiletého Moncol’a znalec navíc shledal rysy narcisismu a agrese.

Podobnou poruchu potvrdil také u Krajčové. Podle znalce je citově vyprahlá, egoistka se schopností vzbudit u druhých lidí důvěru.

Na rozdíl od obžalovaného, který už poznal vězení a má za sebou násilné činy, u ní stanovil vzhledem k její dosavadní bezúhonnosti možnost resocializace.

,
Témata: Jihočeský kraj